Сега четете
Честита Баба Марта, Пижо и Пенда призовават щъркелите

Честита Баба Марта, Пижо и Пенда призовават щъркелите

Първи март е, българите връзваме мартеници на близки и приятели, за да са здрави и късметлии. Баба Марта води пролетта, идва краят на зимата. 

Смята се, че с мартеници – тогава само овързани червени и бели конци – се кичели още траките, а в последствие и българите, като се среща мнението, че именно българите са първоносители на тази традиция.

Баба Марта е митологичен образ във фолклора на България, почит към който се отдава всяка година от първи март до края на месеца. Тя е сестра на Голям Сечко (януари) и на Малък Сечко (февруари), които често я дразнят и затова тя е ту добра, ту лоша, което води до непредвидимост на характера й и на времето през месеца.

В класическия си вид мартеницата (марта, мартичка, гадалушка, кичилка) представлява усукани бял и червен конец, най-често вълнени. Цветовете имат строго определен смисъл: червено – кръв, живот; бяло – чистота, щастие. Традицията е на първия ден от март най-старата жена в семейството да връзва на ръцете на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки.

Вижте и

Мартениците се носят до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица, тоест до настъпването на пролетта, след което се връзват на клонче или храст. Друг обичай е мартениците да се носят, докато се видят първите щъркели и чак тогава да се закичат на дърво.

Според народните вярвания Пижо и Пенда са брат и сестра, които много се обичали и били неразделни. Те винаги си помагали един на друг и останали заедно до последния си дъх.
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре