Германия разследва пробив в киберсигурността на две от най-важните си министерства – на отбраната и на вътрешните работи, съобщава говорител на местното правителство пред BBC. Официално няма заподозрени, но местните медии обвиняват популярната руска хакерска група Fancy Bear, известна още и като APT28.Пробивът е открит през декември миналата година. Една от версиите е, че хакерите може да са имали достъп до вътрешните мрежи на двете министерства за период от близо година.

Според говорител на германското вътрешно министерство атаката е била “изолирана” и е под контрол. Той не коментира твърденията за участието на руските хакери.

Това не е първият път, когато Fancy Bear са заподозрени за кибератаки в Германия. През 2015 г. групата беше обвинена и за подобна атака срещу германския парламент и срещу партията на канцлера Ангела Меркел.

Разследването тепърва ще покаже дали вирусът, с който хакерите са атакували двете министерства, е компрометирал някаква информация. Правителството коментира, че средно се справя с по 20 опита за кибератаки на ден, а веднъж седмично се правят тестове за пробиви.