проф. Пенка Караиванова
Дългогодишният преподавател по международни отношения във Факултета по журналистика в СУ “Св. Климент Охридски” проф. Пенка Караиванова е починала в събота.Опелото ще се отслужи на 28 февруари в 12 часа в храм “Възнесение Господне”, бул. „Ситняково“, съобщиха от Алма Матер.Проф. д-р Пенка Караиванова е журналист по международни отношения, дългогодишен преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация и в други факултети на Софийския университет.Родена е на 16 август 1931 г. в село Александрово, Ловешко, в учителско семейство. Завършва основно образование в родното си място, след което продължава да учи в Американския колеж в гр. Ловеч до закриването на чуждите училища в България.

През 1955 г. завършва специалност „Журналистика” в Софийския университет и започва работа във вестник „Народна младеж”, където прекарва студентския си стаж. Първо работи като окръжен кореспондент в Шумен, после в отделите „Учащи”, „Работническа младеж” и „Външна политика”. „Международни отношения” се превръща в нейна трайна специалност и по-късно в дисциплина за научни изследвания, с която продължава да се занимава цял живот.Продължава професионалната си кариера в сп. „Ново време” като завеждащ международния отдел и член на редколегията и едновременно с това е съвместител в Института по международни отношения.По време на ректорския мандат на проф. Николай Генчев проф. Караиванова постъпва в Софийския университет като преподавател по международни отношения.

Защитава две дисертации: с първата става кандидат на науките и старши научен сътрудник втора степен, а с втората – доктор на науките и старши научен сътрудник първа степен.Автор е на дванадесет книги с пътеписи от пътувания в САЩ, Англия и редица латиноамерикански държави, между които Бразилия, Аржентина, Венецуела, Боливия, Колумбия и Чили.Академичната общност загуби уважаван колега и ерудиран преподавател, се казва още в съобщението на СУ “Св. Климент Охридски”.