Журналист, разследващ данъчни измами сред бизнесмени, свързани с управляващата партия в Словакия, е застрелян в дом си през уикенда.

27-годишният Ян Кучяк, журналист за “Актуалити.ск” е убит заедно с партньора си в град Велика Мака, на 65 километра източно от столицата Братислава.

Министерството на вътрешните работи и полицията не са коментирали официално случая, очаква се това да стане на пресконференция по-късно днес.

Последната статия на Ян Кучяк от 9 февруари разследва подозирания за данъчни измами, свързани с луксозен апартаментен комплекс в Братислава.

Случаят около апартаментния комплекс доведоха и до протести през миналата година, с искане за оставка на министъра на вътрешните работи Роберт Калинак, заради негови бизнес отношения с предприемача Ладислав Бастернак, разследван за възможни данъчни измами. И двамата отричат каквото и да е престъпление.
Словашката икономика процъфтява и жизнените й стандарти се повишиха рязко след присъединяването й към ЕС през 2004 г., но много словаци твърдят, че страната им все още не е в състояние да защитава върховенството на закона.