088cd99c18947922c9ffb1f938a04e81_XLЖурналисти от цял свят ще открият ежегодната си среща в Пловдив – Европейска столица на културата. Официалното откриване ще започне на 25 февруари (неделя) от 19 часа с шествие на участниците от площад Централен до Римски стадион, където ще бъде даден и символичният старт на събитието с официални приветствия от представители на ръководството на Община Пловдив и президента на Международен ски клуб на журналистите (SCIJ). В него членуват представители от най-влиятелните медии от над 30 държави като Agence France Presse, Corriere della Sera, BBC World Service, Financial Times, CNN International и др.

По време на двудневната си визита, организирана от фондация „Пловдив 2019“, журналистите ще се запознаят с проекта „Пловдив- Европейска столица на културата“ и ще посетят културно-исторически забележителности в града. Предвидени са и посещения и срещи с местния бизнес, представящ региона.

Гостуването в Пловдив се осъществява в рамките на 65-тото Световно първенство по ски за журналисти, което ще се проведе от 25 февруари до 4 март в България. След Пловдив ще отпътуват към най-големия български ски-курорт Пампорово, където ще продължат програмата си.

Годишната среща на SCIJ се провежда за трети път в България, след като през 1975 г. е била на Витоша, а през 2006 г. в Банско.