В „Темата на NOVA” тази седмица репортерът Николай Василковски ни отвежда в дълбините на интернет. Но не този интернет, който познаваме, а един друг, потаен свят, в който съмнителни хора търгуват с дрога, порнография и дори поръчват или предлагат извършване на убийства. Това се случва в така наречения „DarkWeb”.

САЩ обвиниха Русия за “най-разрушителната кибератака в историята”

Там зрителите на NOVA ще отведе Cyclop 743. Зад митичното име се крие 22-годишен младеж, който броди из дълбоките дебри на тъмния интернет по-често, отколкото по улиците на София. Онлайн той взима дрога за себе си и за отбран кръг приятели. Разказва, че търсят определени неща, които у нас или няма, или са със съмнително качество. Последно е поръчвал марокански хашиш и екстази.

Безпрецедентен обир: Откраднаха 21 машини за биткойни

Cyplop 743 е само една от милионите сенки, които ровят в пространство в дигиталния свят, където продават всичко – от крадени мобилни телефони, през лични данни и номера на кредитни карти до богат асортимент от наркотици, порнографски материали с деца и поръчкови убийства.

Месечно в „DarkWeb” се генерират приходи от близо 20 млн. евро. Най-търсени са канабисът, кокаинът, амфетамините и хапчетата екстази. Търговията се доминира от САЩ, Великобритания и Австралия.

Как да печелим в ерата на дигиталната икономика?

Американците заемат водеща позиция и в нелегалния онлайн пазар на оръжия.

Достъпът до криминалното съдържание не е труден, но е изключително опасен, ако човек се изгуби в тъмната мрежа без подготовка. Един от популярните входове към лабиринта от опасни сайтове е чрез мрежата „Tor”.

Cyclop 743 и неговите пътешествия из дълбините на мрежата са изолиран случай у нас. Българският криминален контингент все още няма изгода да търси изява в „DarkWeb”, обясняват експерти в борбата с киберпрестъпността.

За какво трябва да внимаваме при онлайн пазаруването?

Страната ни обаче има друга роля в този черен лабиринт. През 2014 г. Отделът за противодействие на киберпрестъпността в ГДБОП е част от международна операция, разкрила стотици сайтове от тъмната мрежа, инсталирани на български компютри.