deni udzelГермания иска бърз и справедлив процес, който да осигури освобождаването на германския журналист от турски произход Дениз Юджел, арестуван в Турция преди година, заяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от “Ройтерс”.

Дениз Юджел, репортер на германския ежедневник “Ди Велт”, бе арестуван по подозрения, че разпространява пропаганда в подкрепа на терористична организация и подбужда към насилие. Той отхвърля обвиненията.

“Казах по време на разговорите, че се надяваме на бърз и конституционен (съдебен) процес за Дениз Юджел”, заяви Меркел по време на съвместна пресконференция с турския премиер Бинали Йълдъръм след разговори в Берлин. Йълдъръм изрази надежда, че случаят скоро ще стигне до съда.

Отношенията между Берлин и Анкара се влошиха рязко заради действията на Турция срещу заподозрените за проваления опит за военен преврат в страната през 2016 г. Близо 50 000 души бяха арестувани, а случаят с Юджел привлече особено внимание в Германия.

Турция твърди, че действията й са били необходими по причини, свързани с опазване на сигурността. Тя отправи критики към Германия, че не е предала търсещи убежище, обвинени в участие в опита за преврат.

Според вестник Die Welt Денис Юджел e първият германски журналист, който ще лежи в ареста докато очаква процеса си.

Денис Юджел беше издирван от турските власти във връзка с появили се публикации, че е осъществил хакерска атака срещу електронната поща на турския министър на енергетиката, и зет на Ердоган, Берат Албайрак, както и че е изпращал съобщения от нея.

На 14 февруари Юджел се предаде сам и бе задържан от властите за 14-дневен срок.