Сега четете
Австрийски медии порицаха крайнодясна партия за нападките й срещу журналисти

Австрийски медии порицаха крайнодясна партия за нападките й срещу журналисти

strache17Групата реагира на публикуването на фалшива реклама на обществената телевизия

Нападките на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) срещу журналисти и срещу националната телевизия са заплаха за журналистиката, предупредиха националните медии, предаде БТА.

„Личните нападки не служат на целите на критиката с факти или обективния дебат за работата на медиите, но са посегателство срещу свободата на медиите и опитват да подкопаят независимата журналистика и доверието в нея“, заяви Австрийският медиен съвет, който представлява журналисти и издатели.

Групата реагира на публикуването на фалшива реклама на обществената телевизия ORF, който съдържа лозунга „Има място, където лъжите стават новини“. Тя беше публикувана във Фейсбук от вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, лидер на Австрийската партия на свободата.

В поста на Щрахе е включена и снимка на Армин Волф, един от най-популярните водещи в телевизията, известен с безпощадните си интервюта.

След като се присъедини към коалиционното правителство през декември, Австрийска партия на свободата поиска премахване на задължителната такса, плащана от потребителите, за да финансират телевизията. През последните дни политици от крайнодясната партия засилиха натиска над телевизия ORF, след като медията допусна грешки в два материала, един от които оставя впечатлението, че местен представител на Австрийската партия на свободата не отхвърля антисемитските обиди.

Вижте и

Репортери от други медии също станаха обект на нежелано внимание. В пост на младежкото крило на Австрийска партия на свободата във Фейсбук беше разкрит личния имейл на репортер, който подчерта връзките между партията и националистически братства.

Щрахе защити поста си, посочвайки, че го е отбелязал като сатира. Волф обаче заяви, че планира да съди политика за клевета. „Когато проверих последно, Щрахе беше вицеканцлер, а не сатирик“, заяви той.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре