Пет години без опасния чар на Тодор Колев. И двойник няма.

На 15 февруари 2013 г., ден след чисто българския Трифон Зарезaн и побългарения Валентиновден, ни напусна големият Тодор Колев. Любимият на поколения българи актьор си отиде от този свят на 73 години.

Големият майстор на комедийното изкуство е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”. Любопитното е, че успява да надхитри с успех комисията при приемането като си обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя била по-благосклонна към кандидати с масивна фигура и мощен глас.

Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните „Сълза и смях” и Театър „София”. Участва в над 30 игрални филма, сред които „Цар и генерал”, „Козият рог”, „Иван Кондарев”, „Двойникът”, „Господин за един ден”, „Опасен чар” и много други.

Носител e на редица национални и международни награди.

В началото на демокрацията се захваща с политика и става син народен представител във ВНС. Съветник в посолството ни в Канада 1992-1993 г. Автор и водещ на тв предаванията „Как ще ги стигнем с… Тодор Колев” и „Вход свободен”.

Песните, които изпълняваше с оркестъра си „Иръпшъните”, песните по стихове на Борис Христов, се помнят и тананикат и до сега. Тодор Колев беше многопластов артист. Еднакво силен и в драмата, и в комдията, и в импровизацията. Ще липсва все повече територията на духа и изкуството. Таква като него наистина нямат дубльори.