Сега четете
Бойко Борисов: ГЕРБ няма да стои зад Истанбулската конвенция

Бойко Борисов: ГЕРБ няма да стои зад Истанбулската конвенция

сн. BTV
сн. BTV

Истанбулската конвенция ще бъде приета само ако има абсолютен консенсус по нея. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в специално интервю пред bTV от формата „Питай премиера”. Премиерът коментира отношенията си с коалиционните партньори, с президента Румен Радев, както и външнополитическите инициативи за Западните Балкани и протестите за Пирин.

 

Истанбулската конвенция ще я приемем, само ако има абсолютен консенсус в българското общество. Това каза премиерът Бойко Борисов в специално издание на поредицата „Питай премиера“ по bTV.
„Оттук нататък всеки, които си играе със страховете на хората, всеки който вместо да говори за домашното насилие, насилието над деца, казва, че това трябва да остане, това трябва да е така, или предлага някакви нови закони, окей, защо не са приети толкова години, десетилетия“.

Ако има референдум за гей браковете – как ще завърши? Нима някой не знае, българинът е консервативен, отговорът ще бъде – не. Защо да ги похарчим тези пари, пита министър-председателят.
Той беше категоричен, че не е съгласен да има референдум, и че няма смисъл от референдум и, както и, че той лично би гласувал против еднополовите бракове.

„Българската конституция казва – мъж и жена се женят, казано схематично, въобще тази тема не стои”.
„Русия, Азербайджан, България – такива са страните, които още не са я ратифицирали, казаха – не. Добре, и аз казвам не. Това е нещо, което е толкова важно за обществото… аз го чух, виждам, защото дебатът не тръгна за насилието над жени и деца… къде тук пише за еднополови бракове.

И аз казвам, че е опасно нещо, когато ксенофобия, страх, лъжи изведнъж така избуят в публичното пространство, че уплашиш хората.

Щом хората са уплашени – махаме я“, връщаме дебата отначало, категоричен беше премиерът.
„И аз като лидер на ГЕРБ това ще разпоредя и на своите депутати, няма да се занимавате с конвенцията, докато не седнем наново и кажем кое е добро като текст, дори един Джамбазки казва – „Аз бях въздържал се, защото има и много хубави текстове“. Добре, дайте да приемем хубавите текстове, които защитават жените и децата от насилие“, добави Борисов.

„Няма да правя нищо, с което да дам възможност и на комшиите от другата страна и на Корнелия Нинова да си играят със страховете, да проронват сълзи как ние искаме да правим децата гейове, да чувам такива мъжкари всеки ден да се изказват. Ама такива мъжкари аз не съм чул, че има в България, толкова мъже.
Не, ГЕРБ няма да стои зад нея, докато не върнем дебата.

ГЕРБ се оттегля, защото сами, без БСП, без Патриоти, срещу президента, няма смисъл да вървим, след като хората си мислят, че ние всъщност искаме да узаконим гей браковете, а то няма една точка по това нещо, няма ние да понесем пасива повече, но ще участваме в следващ дебат, когато съзреят, когато оценят, че насилието и конвенцията за насилие над жени и деца е достатъчно сериозен проблем, ще се върна да дебатирам“.

Много въпроси зададоха зрителите за две оставки – на Валери Симеонов и на Нено Димов.
На Нено Димов във връзка с протестите в защита на Пирин, а на Валери Симеонов и за изказването му по отношение на евродепутата Ска Келер.

Бойко Борисов уточни, че се е чул по този повод с Валери Симеонов и му е казал, че такъв език и такъв начин на говорене в европейска България с Европейския съюз е неприемлив затова и са се разграничили с прессъобщение от неговите думи.

За Пирин
„Зелените в България не могат да се оплачат от мен, те са били чувани винаги, по всички теми“, каза премиерът.

В коментар на продължаващите протести премиерът каза: „Иначе как ще се покаже Христо Иванов и Радан Кънев, кой ще ги види, нали трябва да намерят някаква тема”.
„Аз се отнасям с огромно уважение към тези хора, и Сандов, и Тома Белев, и с алпиниста Боян Петров, прекрасни хора“, категоричен беше Бойко Борисов.

На въпроса защо не могат да се разберат тогава, министър-председателят отговори:
„Защото не случайно това са патриоти, не случайно народът ги е избрал, защото има част от българите, които обичат да са по-твърди, по- така да тропат по масата, по-войводи да са, нека така да го нарека, и имат такъв стил, те така са спечелили изборите, затова техните партии си ги подкрепят по този начин. Ние иначе щяхме да сме една единствена партия и всички да сме еднакви.

Мога само да кажа с този начин на изразяване на Валери Симеонов – че са глупаци, аз не съм не само съгласен, а и не го възприемам.

В същото време, когато вицепремиерът и министър на околната среда внася предложение за втори лифт, който и ние сме обещавали в цялата предизборна кампания, ние само това сме приели”.
За да има оставки и да се приемат оставки, трябва в парламента парламентарното мнозинство да ги приеме, уточни Борисов.

Всички знаят кой е реалният собственик на „Юлен“, но го крият, каза още премиерът.
„Ако ме питаш, за Цеко Минев става въпрос, да не ме съдят утре, защото сигурно има някакъв друг формален собственик, но омразата между Цеко Минев и Зелените поражда всичко това, което се случва в момента.

Вижте и

За президента Румен Радев
Отношенията ми с президента Румен Радев са добри и винаги съм се отнасял с изключително уважение, подчерта Борисов. „Но когато някой му напише в речта „кукловодите на Истанбулската конвенция”… Аз не мога да съм толкова силен кукловод, ако мен имат предвид, че в 47 държави да се приеме тази конвенция”, допълни премиерът. Той коментира и думите на Румен Радев, че парламентарната република е атрофирала, а НС се е превърнало в нотариат, който изпълнява волята на Борисов.

„Служебното правителство защо изпълняваше неговата воля? Така е в Конституцията, така е казано, написано е, прието е преди десетилетия, че по време на служебно правителство президентът без парламент, без никой е едноличен господар в България. Парламентарната република казва, че партията победител на изборите, ако е в коалиция, има парламентарно мнозинство, което подкрепя политиките на правителството. Как ще управляваш без парламентарно мнозинство? Не може”, изтъкна премиерът.
„Кое е атрофирало? Парламентът действително този път стана по-рязък към всички. На мен не ми е приятно, като неговите съпартийци му от БСП такиви обиди отправят от парламентарната трибуна и го принизяват”, отбеляза той.

Никога не заобикалям президента, категоричен беше премиерът по повод изказването на държавния глава, че разбрал от медиите, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще идва на официално посещение у нас. „Винаги когато пътува колкото и каквито министри и членове на делегация пожелае, толкова отиват. В изпълнителната власт имаме своите правила. В случая, когато с Туск, Юнкер, Таяни сме взели това решение, разбира се, че е добре дошъл. Първото посещение на Макрон го бях договорил. Отидохме във Варна заедно, направихме го прекрасно, и той доволен, и аз, и България доволна, и Франция доволна”, подчерта Борисов.

„Там има един човек, който пише, и е „сивият кардинал”. От години общувам с президента Радев, той е прекрасен човек и се разбирам прекрасно с него”, каза още Борисов.

На уточняващ въпрос той заяви, че става дума за „един медиен човек, помня го от Би Би Ти, още от телевизията на Пеевски го помня”, а впоследствие заяви, че има предвид началника на кабинета на президента Иво Христов.

Премиерът подчерта още, че няма тема, по която с президента Радев да не са се разбрали.
„За НСО завчера – освобождава, назначава. Казах: „Само ми изпрати документа, веднага ще го съгласувам”. Днес външният министър Захариева каза: „Президентът предлага посланик за Москва”. Казвам: „Щом предлага, съгласуваш веднага. Трябва да уважаваме мнението на президента, когато предлага, разбира се, и те би трябвало да уважават, когато парламентът или премиерът го правят”, коментира Борисов.За срещата с Ердоган във Варна

„Първо, за да се състои тази среща, трябва да има любезни домакини, и то такива, че да ти дойдат на гости и едните, и другите. Всички искат да направят подобна среща, но не става. Трябва да си го работил години наред. Трябва и тогава, когато се носят пасиви, пак да си подал ръка”, каза Борисов.
„Сега, когато имаш нулев натиск на границата месеци, година наред, и българите спят спокойно и забравиха много бързо и Харманли, и „Овча купел”, нормално е сега да поискаме да се нормализират отношенията, защото в противен случай на Балканите, особено в България, с българските мюсюлмани, с изселниците, които 87-88 г. заминаха, това са живи хора. Те могат да бъдат мост на дружбата, могат да бъдат и генератори на най-тежки събития. Приятелството и добросъседството е жизненоважно”, посочи премиерът.

За отношенията с Македония

Историята ще каже дали съм имал успех или не с Македония, заяви Борисов. „На Балканите, ако започнеш да даваш акъл или започнеш да обясняваш кое е правилно, това мигновено предизвиква есплозия”, заяви той. Според него, ако започнем да „даваме акъл” на Гърция и Македония в спора за името, „не само ще ги подразним, но и ще попречим”. По думите му, ако Скопиe и Атина намерят компромис за името, това ще бъде прекрасно за общия път към НАТО и ЕС за целия регион. Борисов изтъкна, че след подписването на споразумението с България македонците отчитат 12% ръст на туристи, бизнес и инвестиции.
„За моя радост дойде времето, когато моите приятели от Видин казаха: „Искаме магистрала”. Допреди една година беше: „Асфалт не се яде”. Сега казаха: „Дайте магистрали”. Ще дойдат на моя акъл”, заяви още премиерът.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре