170208134644-4-alpensia-pyeongchang-super-16930 години след Сеул най-големият спортен форум се завръща в Южна Корея. От 9 до 25 февруари домакин на церемониите по откриване и закриване, както и на голяма част от спортните състезания, ще бъде малкият планински град с трудно запомнящо се име Пьонгчанг.

Какво е интересно да знаем за тази непозната дестинация и нейните забележителности и как изобщо можем да стигнем дотам, разказва експертът в организацията на далечни пътувания eSky. Южна Корея е една от най-развитите страни в Изтoчна Азия, а в световен мащаб е на челните места по безопасност, образование, здравеопазване, сигурност на работното място и бизнес развитие.

Със своите 10 млн. души население столицата Сеул е един от най-големите градове в света – политически, икономически и културен център на страната, той е и атрактивна туристическа дестинация. Планинското градче Пьонгчанг се намира само на около 130 км от столицата. Така че, ако сте решили да го посетите по време на Олимпиадата, задължително го комбинирайте с разглеждане и на Сеул – град, впечатляващ с хармоничното съчетание на минало и бъдеще. Сред най-известните туристически забележителности на Сеул са старият град, четирите двореца от династията Чосон, дворецът Йоуи-Плаза, Националният музей, Олимпийският стадион и 63-етажната бизнес сграда „KLI 63“.

Пьонгчанг пък е известен най-вече с двата си ски курорта, където ще се проведат и олимпийските състезания. Тук се намира и единственото място в Корея, където се отглеждат овце – Daegwallyeong Sheep Farm. Можете да се разходите по дългата пешеходна пътека около полето за паша и да се снимате пред емблематичната дървена барака от филма “The man from Mars”.

Фестивалът Pyeongchang Trout

Фестивалът Pyeongchang Trout

Интересен е фестивалът Pyeongchang Trout, който се провежда в град Jinbu-myeon, окръг Pyeongchang-gun. Тук можете да се насладите на фолклорни програми, каране на ATV или снежен рафтинг. Отбийте се и на фестивала на пирожката, който приключва заедно с Олимпиадата на 25 февруари.

Друга забележителност в околността е платформата Byeongbangchi Skywalk. Това съоръжение на височина 583 метра ще ви накара да се почувствате сякаш ходите по въздуха. Гледката, която се разкрива под напълно прозрачния под, е буквално спираща дъха.

Byeongbangchi Skywalk

Byeongbangchi Skywalk

За български граждани пътуването до Корея не изисква виза за престой до 90 дни. Можете да влезете в страната със задграничен паспорт, валиден минимум 3 месеца след датата на напускането . eSky съветва задължително да си направите застраховка за пътуване в чужбина, покриваща разходи от разнообразен характер.

Няколко авиокомпании предлагат сравнително удобни връзки от София до Сеул, като в момента цените за двупосочен самолет билет започват от 525 евро. Летището в Сеул е едно от най-впечатляващите в света и е печелило редица награди от световни конкурси. На територията му ще откриете голф игрище, СПА център, ледена пързалка, казино, вътрешни градини и Музей на корейската култура.

Сеул - столицата на Южна Корея

Сеул – столицата на Южна Корея

От Сеул до олимпийското градче можете да се придвижите с влак, микробус или експресен автобус, като цената на превоза варира между 17 и 30 евро в едната посока. Възможностите за настаняване в близост до центъра в периода на Олимпиадата вече са ограничени, но все още можете да намерите нощувка за около 90 евро.

Слоганът на южнокорейския град е „Happy 700“, където 700 е надморската височина на Пьонгчанг (84% от територията му е на тази височина). За нея се счита, че е идеалната, за да живеят хората там в най-добрите климатични условия.

Местните шеговито напомнят да не бъркате Пьонгчанг (Pyeonchang) с Пьонгянг (Pyongyang е международното име на Пхенян – столицата на Северна Корея). Границата между двете държави минава през областта Гангуон и я разделя на две.

 

източник: marica.bg