Сега четете
Фалшиво порно измести фалшивите новини

Фалшиво порно измести фалшивите новини

porn-website_2812611bФалшивите новини вече не са новина, но тяхната концепция вече има ново измерение – фалшиво порно. През последните седмици се наблюдава голям скок на подобно съдържание, което е известно с името deepfake, съобщава БиБиСи.

сата във филма с това на известна личност. Резултатът е достатъчно реалистичен, за да подведе хората, които не са запознати с технологията. Клиповете се разпространяват свободно в интернет и са достатъчни да уронят името на дадена личност, когато са представени със заглавия от типа как въпросната актриса всъщност си осигурява ролите. Част от клиповете са представени и като фалшиви, което също повдига морална дискусия доколко нещо подобно може да бъде прието за нормално.

В интернет вече има няколко различни програми, които позволяват подобни монтажи. Те не изискват особени познания, само няколко снимки на жертвата. Те се комбинират с избрания клип, като след това компютърът използва система за машинно обучение, за да „научи“ лицето и да го постави върху оригиналното в записа. При това се запазват дори мимиките и емоциите. Процесът отнема време – около 40 часа дори за кратък клип.

Очаквано, за сега най-чести мишени са известните личности. Някои сайтове за споделяне на снимки и клипове вече започват да забраняват подобно съдържание и да го премахват. Технологията обаче ще става все по-прецизна, което ще затруднява алгоритмите, които имат за цел да я разкриват.

Софтуерът създава и други рискове. Чрез него могат да бъдат правени клипове за отмъщение и да бъдат слагани лицата на обикновени хора, които след това да бъдат тормозени в мрежата. Възможно е и използването му за политически манипулации, като фалшиви интервюта в политици и лидери. Последното все още е далеч, но именно чрез трупане на опит с редактирането и монтажа на порно клипове може да стане реалност.

Междувременно не всички гледат с чак толкова лошо око на тази технология. Тя се обсъжда активно в Reddit, откъдето и набира популярност. Потребителите там са разделени в мненията си, като според някои технологията ще обезсмисли секс записите за отмъщение. „Ако всичко може да бъде истинско, значи нищо не е истинско“, смята потребител. Така лесно всеки ще може да отхвърли записи с твърдението, че са фалшиви.

Вижте и

Реално обаче това е малко вероятно развитие. Както и при фалшивите новини, въпреки че често е пределно ясно, че са фалшиви, много хора продължават да им имат доверие.

Luboslovie.bg по Вести.БГ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре