mariq-gabriel-i-andreij-novakov-otkriha-pyrvata-bylgarska-programa-na-es-a-l-e-c-o-491723Еврокомисарят Мария Габриел и евродепутатът Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП откриха първата българска програма на ЕС – ALECO.
Това се случи на официална церемония в София, по време на която бе дадено началото на разяснителната кампания на инициативата за набиране на кандидати, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

С бюджет от 750 000 евро, програмата A.L.E.C.O ще изпрати 120 млади предприемачи от България и ЕС в САЩ, Сингапур или Израел, в зависимост от желанието на кандидатите, като им осигури 1000 евро месечна издръжка.

Освен стипендията, участниците ще получат допълнително между 600 и 800 евро финансиране за билет.

Еврокомисарят Мария Габриел се обърна към бъдещите участници в програмата с призив да продължат българската идея с българска реализация и българска перспектива, за да стават все по-видими ползите от натрупания опит.

„Имаме нужда от вас – новото поколение български предприемачи и индустриалци, които да дойдат тук и отново да върнем България на пътя на богатството и просперитета, защото за да имаме неща, които никога не сме имали, трябва да започнем да правим неща, които никога не сме правили“, заяви Новаков преди официалния старт на програмата.

A.L.E.C.O. е първото изцяло българско предложение за програма на Европейския съюз, което бива одобрено и финансирано от ЕК. То носи името на българския писател и пътешественик Алеко Константинов, а съкращенията й в превод означават Achieve Leadership in Entrepreneurship and Cooperation Opportunities (Постигане на лидерство в предприемачеството и възможности за сътрудничество).