Сега четете
Самарското знаме за първи път в старопрестолната столица

Самарското знаме за първи път в старопрестолната столица

Самарското знаме на Българското опълчение ще бъде показано за първи път във Велико Търново, а знаковото събитие организира вестник “Янтра ДНЕС”, съобщи главният редактор на изданието Златина Димитрова. Националната светиня ще гостува в старата столица само за седмица и ще е част от изложбата “Търново, Освобождението и възкресението на България”, която подготвя областният всекидневник. Флагът ще бъде посрещнат с военен ритуал пред сградата на музей “Възраждане и Учредително събрание” на 16 февруари от 11 часа, а след това там ще се открие и експозицията.Konaka

За откриването на изложбата специално ще пристигне извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация у нас Негово превъзходителство Анатолий Макаров.

По молба на вестник “Янтра ДНЕС”, Регионалният исторически музей в Стара Загора ще предостави Самарското знаме специално за изложбата, информират още организаторите на проявата. Флагът е един от най-важните военни символи на Българската армия. Създаден е от монахини от руския град Самара и е дарен на Българското опълчение по време на Руско-турската война 1877-1878. Това е единственото знаме в историята на България, наградено с орден “За храброст”.

foto 2446

В изложбата ще бъдат показани още две светини – байрякът на Горнооряховските въстаници, което предоставя музеят в железничарския град, и знамето – плакет, с което търновци посрещат главнокомандващия руската армия ген. Николай Николаевич на 25 юни 1877 г. Великотърновци и гостите на града ще могат да видят и интересни артефакти – снимки, оръжия, оригинални униформи на български опълченци и руски воини, които се съхраняват във фондовете на Регионалния исторически музей в старата столица.

 

Изложбата е част от Кампанията “Търново, Освобождението и възкресението на България” на областният  ежедневник “Янтра ДНЕС”, допълни главният му редактор и е посветена на 140-годишнината от Освобождението на България и 20-ия рожден ден на вестника. Инициативен комитет от общественици подкрепи идеята на вестника. Сред тях са кметът Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, ректорът на НВУ “Васил Левски”, шефът на Регионлната библиотека Иван Александров и на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева, както известни историци и др.foto 267

В рамките на кампанията беше обявен конкурс за ученическо и студентско творчество под наслов “Моят роден град”. Децата и младежите могат да участват в творческото състезание с рисунка, разказ, стихотворение, есе, електронна презентация и реферат, а крайният срок за предаване на произведенията изтича на 10 февруари, информира още Златина Димитрова. Най-добре представилите се участници във всяка от категориите ще бъдат отличени с награди и грамоти. Носителят на първа награда при студентите ще получи парична премия от 300 лв., а за второ и трето място финансовият стимул е съответно 200 и 150 лв.foto 2471

Вижте и

Парични награди на обща стойност 500 лв. са подсигурени и за учениците от трета възрастова група. Участниците от първа и втора група ще получат предметни награди. Конкурсът е на тема “Търново, Освобождението и Възкресението на България”. Той се организира в партньорство с Регионална библиотека “П. Р. Славейков” и Регионално управление на образованието във Велико Търново. Негова основна цел е младите хора да покажат своите познания, тълкувания и оценки за събитията и личностите, свързани с темата.

Наградените материали в категория “Изобразително изкуство” ще бъдат подредени в изложба. Отличените произведения в категория “Литература и култура” ще бъдат публикувани на официалните сайтове на в. “Янтра ДНЕС” и на Регионалната библиотека. Победителите ще бъдат наградени след официалното откриване на изложбата в музей „Възраждане и Учредително събрание”. След това авторите ще представят своите разработки на Младежка научна сесия, която ще се проведе на 16 февруари от 12,30 часа в библиотеката. Неин председател ще бъде проф. Петко Ст. Петков, председател на Съюза на учените в България – клон Велико Търново.  Събитията се провеждат с подкрепата на Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски”, Регионален исторически музей и Клуб “Традиция”.

Автор и снимки: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре