Сега четете
Само пиар ли е акция „Лукс“

Само пиар ли е акция „Лукс“

2111551828В предаването „Тази сутрин“ по bTV бизнесменът Красимир Дачев и бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов се обединиха около тезата, че акцията няма да доведе до нищо и е странно, че се прави кампанийноВчера прокуратурата разпореди проверка откъде притежателите на скъпи автомобили и имоти имат пари за тях. Тя е в резултат на сигнали от данъчните и МВР, че през последните две години 365 лица са си купили имоти за над 500 хил. лв., а по пътищата у нас се движат 50 автомобила „Майбах“ и 193 „Бентли“, 31 „Ламборгини“, 68 „Ролс-Ройс“ и 93 „Ферари“. Миналогодишната подобна акция попълни държавния бюджет със 120 млн. лева от укрити доходи.В предаването „Тази сутрин“ по bTV обаче бизнесменът Красимир Дачев и бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов (1999 – 2001) коментираха, че тази акция е кампанийна и само пиар.

Проблемът със скъпите автомобили и имоти не е с предприемачите, а с тези, които не ги регистрират на свое име, „защото всички, които нямат възможност да си покажат доходите, карат с пълномощно, с чужди номера“, коментира Дачев. „С тези, които са си ги купили на тяхно име, на техен адрес, няма никакъв проблем. Те ни проверяват така от 10 – 15 години“, добави той.По думите му еволюцията в проверките е смешна и при първите от богатите… са искани различни по вид услуги. Начините за укриване от данъчните обаче намаляват значително, а компетенцията и инструментариума на проверяващите се повишава, посочи Дачев.

Емануил Йорданов коментира, че всеки метод, който води до повишаване на приходите в бюджета, е добър. „Но това, което се случва сега, е необяснимо и ми се струва, че говори за липса на памет“.Той добави, че по време на акция „Комар“ (1997 г.) реално не се е случило нищо – множество луксозни коли били събрани в поделението на жандармерията във Врана и впоследствие били върнати на собствениците им.

„Няма какво друго да се случи, но пиарът си е пиар в крайна сметка“.Имали сме и други подобни примери в годините, част от тях са водели до осъждане на България от международните институции или нашия съд. „Така че ми се струва, че малко по-внимателно трябва да се подхожда към тези неща“, каза Йорданов.Тази дейност на данъчните е непрекъсната и се чудя защо се дава вид на такава кампанийност, каза Дачев.

Вижте и

Прокуратурата вече знае колко суперколи се карат у нас365 българи си купили имоти за по над половин млн. лева в рамките само на две години„Заради пиар се прави със сигурност. Тук мисля, че дори няма заведени досъдебни производства, а се хвърля бомбата „Всички богати ще бъдат проверявани, те са лошите“, добави Йорданов.Дачев посочи, че проверките трябва да се правят „по-тихо, по терлици“, а не „с биене на тъпана на мегдана“, защото тези, които карат скъпите коли с пълномощно и чужди номера, ще изчезнат за няколко месеца, докато трае акцията.Нужна е политическа воля, за да се проверят онези, които са забогатели много, но на тяхно име няма имоти и автомобили, каза още Дачев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре