Сега четете
Каменаров: Напрежението в БНТ e отвън

Каменаров: Напрежението в БНТ e отвън

991-ratio-konstantin-kamenarovРоден е на 31 юли 1966 г. Завършва медицина, но не практикува. В началото на 90-те години става репортер в “По света и у нас”, после води емисията по Ефир 2, след което става шеф на “По света и у нас”.

Откъде дойде напрежението в БНТ през последната седмица, г-н Каменаров? Намесва ли се ръководството на обществената телевизия в нейни предавания, и в частност в “Денят започва с култура”?

Категоричното ми мнение е, че напрежението, както вие го нарекохте, дойде по-скоро отвън. Реално то се “състоя” в социалните мрежи и пред телевизията, защото разговорът вътре в нея беше нормален и професионален. Ако усилията на ръководството стриктно да бъдат спазвани журналистическите стандарти и плурализмът на мнения в обществената медия се квалифицират като намеса, само тогава бих приел вашата формулировка.

Моята отговорност като генерален директор е да гарантирам, че общественият интерес за обективност в ефира на БНТ ще бъде спазен. Няма да позволя да се хвърля сянка на съмнение върху почтеността и добрата репутация на телевизията и на професионалистите, които работят тук.

Мисля, че е напълно нормално ръководството да има изисквания за повишаване качеството на телевизионната продукция, за нейното разнообразяване и за придържане към правилата за работа в интерес на обществото. Ако някой смята, че ще бъда параван за прокарване на други интереси, тежко се е объркал.

След срещата на Управителния съвет на БНТ със СЕМ по казуса “Денят започва с култура” от регулатора решиха да направят мониторинг на плурализма в обществената телевизия. Как ще коментирате решението?

Не бих си позволил да коментирам решенията на СЕМ, с тях се съобразяваме. Но се радвам на тази новина, защото съм убеден, че мониторингът ще докаже правотата на моите думи. Интересът към БНТ в последната седмица, включително и полярните коментари, са доказателство колко важна е функцията на БНТ за цялото общество.

Темата породи и много експертни мнения и това е най-ценното. Аз съм човек, който уважава чуждото мнение, вслушвам се в него, когато е аргументирано и стойностно.

Какво е отношението ви към културните предавания? Очакват ли се някакви промени при тях?

БНТ винаги е имала открояващо се място в общата система на културните институции. Неслучайно в концепцията си предложих засилване на ролята на обществената телевизия като активен фактор в културните процеси. Разглеждам развитието на “Денят започва с култура” като част от създаването на самостоятелна 24-часова програма с културна и образователна насоченост.

Мисля, че е още рано да говоря за новата концепция, но съм убеден, че обществената телевизия има значителен интелектуален ресурс и умение да привлича умни и можещи хора със съвременно мислене.

Поканихте в БНТ хора с опит от други телевизии – Надя Костова беше програмен директор на Тв 7, Емил Кошлуков беше ваш конкурент при избора на генерален директор на БНТ. Защо?

Вижте и

Отговорът е кратък – защото оценявам хората по техния професионализъм и доказани възможности.

Защо избрахте Емил Кошлуков да води “Още от деня”?

А защо смятате, че Кошлуков не може да води “Още от деня”?

Имаше такъв прецедент преди години – тогава Светла Петрова беше в ръководството и правеше предаване по БНТ, но след това то падна от програмата. Няма ли така конфликт на интереси при Кошлуков?

Има и други такива примери, както този с Митко Цонев, Бог да го прости. Отпадането на Светла Петрова като водеща не беше резултат от конфликт на интереси, а следствие от едно решение на тогавашния Управителен съвет да не се съвместяват творчески и административни длъжности. В момента такова ограничение няма.

Емил Кошлуков влезе като водещ на утвърден и добър формат, стига това да не пречи на другите му задължения. (Със съкращения)

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре