Сега четете
„Ще плачете с кървави сълзи“, заплашвал арестуван за схемата в МУ

„Ще плачете с кървави сълзи“, заплашвал арестуван за схемата в МУ

27.07.2016g.rumqna.arnaudova.govoritel.glaven.prokuror1Едно от обвиняемите лица за незаконен прием на студенти с фалшиви документи в Медицинския университет в София е отправило сериозна заплаха към разследващия екип на прокуратурата. Това каза за БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Екипът се състои от двама прокурори, трима следователи, подпомагани от агенти на ДАНС и ГДБОП. Заплахата била „Ще плачете с кървави сълзи.“

По думите на Арнаудова разследващите ще подготвят писмен доклад за това поведение, което е възбудило основателен страх у екипа. Тя коментира, че не бива да се допуска подобно отношение към разследващите и ще бъдат предприети действия от страна на главния прокурор за недопускане на подобни случаи.

Говорителят на главния прокурор потвърди, че като ръководител на организираната престъпна група е обвинен бившият ректор на учебното заведение проф. Ваньо Митев.

„Обвиненията, които са повдигнати от специализираната прокуратура, са за ръководене на едно лица и за участие на всички останали петима в престъпна група. Разследването към този момент има две основни направления. Едното е към незаконен прием на чуждестранни студенти, която дейност поставя заплаха за националната сигурност на Република България, затова разследването се води от специализирана прокуратура. Второто направление, по което се събират доказателства, е дейността на ръководни служители на Медицинския университет, касаещи безстопанственост при изпълнение на обществени поръчки“, коментира Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма“ и говорител на главния прокурор.
.
Тя каза още, че до момента досъдебното производство е над 200 тома като е започнало още през септември.

„Установихме, че документите, които са били предоставени на Медицинския университет , са били подготвяни от членовете на организираната престъпна група и е послужило за вписването им. Лицата са основно от арабски произход, за тях е установено, че дори не владеят английски език. Най-сериозен индикатор за това, че нещо не е наред, е фактът, че по-голямата част от тези студенти не са открити на адресите, които фигурират, т.е това са абсолютно мними студенти, които използват този канал, за да навлязат на територията на Република България. Получавайки статут на редовни студенти, те получават статут на временно пребиваващи. Този канал би могъл да бъде използван и за целите на терористична заплаха“, допълни Арнаудова.

Вижте и

Както вече е известно специализираната прокуратура повдигна обвинение на шестима души за незаконен прием на студенти с фалшиви документи в Медицинския университет в София. По неофициална информация като ръководител на организираната престъпна група е обвинен бившият ректор на учебното заведение проф. Ваньо Митев. На обвиняемите е определена мярка за неотклонение парична гаранция от по 200 хил. лв за всеки от тях. Седмица по-рано при акция на ГДБОП бяха иззети документи и отведени за разпит служители на университета.

По данни на прокуратурата организираната престъпна група е действала 2015- 2017 година. Чрез фирма посредник са набирани желаещи да станат студенти. След това са били записвани с фалшиви документи, а изпитите им се уреждали от длъжностни лица в Медицинския университет. Приемането по този начин е струвало между 40 000 – 50 000 евро. До момента са установени над 20 чуждестранни студенти, приети чрез престъпната схема.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре