belene“Островът, който уби свободния човек” – с този анонс излиза книгата на Борислав Скочев “Концлагерът Белене 1949-1987”, едно от най-мащабните изследвания по темата.

Книгата беше представена на 22 януари, като участие взеха както авторът Борислав Скочев, така и журналистът Даниела Горчева, изследователят Христо Христов, отец Паоло Кортези – председател на културния център “Евгени Босилков” в гр. Белене”, и историкът проф. Евелина Келбечева.

На премиерата присъстваха президентът Росен Плевнелиев, бившият премиер Филип Димитров, бившия министър на финансите Муравей Радев. Събитието се радваше на изключителен интерес, като много хора се наложи да останат прави, поради липсата на седящи места.

Малко са книгите, представляващи исторически или документални изследвания, които могат да претендират за изчерпателност на една тема. Книгата „Концлагерът „Белене” 1949-1987” прави точно това – на внушителните близо 1000 страници тя ни предлага една разтърсваща обиколка в най-големия лагер на политически противници на тоталитарния комунистически режим в България.

Малцина са авторите, които отделят до 2-3 години за своите изследвания. Единици са онези които посвещават на работата си 5-6 години. Авторът на „Концлагерът „Белене” 1949-1987” Борислав Скочев влага цели 10 години от живота си в своето изследване! Свръхусилие, което граничи със съвременното разбиране за своеобразен подвиг.
Авторът Борислав Скочев не е познат на широката аудитория, но е добре известен сред онова малко, но активно ядро българи, които през годините на прехода вложиха професионални умения и лични усилия в опитите за разкриване на истината за комунистическото минало и за справяне с метастазите на тежкото му наследство.

Скочев е човекът, който създаде първата онлайн платформа по тези проблеми – сайтът „Декомунизация” (decommunization.org) в началото на този век. Участник е в редица важни конференции и граждански инициативи, посветени на тоталитарното минало.

Със своите технически умения подпомага издаване на списанието „Диалог”, списвано от Даниела Горчева, Холандия. Автор е на отделни публикации за лагера „Белене” в различни онлайн издания.

Той не е професионален историк или журналист, но книгата му е фундаментален труд за създаването и просъществуването на концлагера „Белене” през всичките му периоди, за неговия режим, като и оцеляването на жертвите в него. Този факт придава още по-голяма тежест на изследването му. Още повече, че подобно изследване, посветено на „Белене” не е правено преди това.

Книгата „Концлагерът „Белене” 1949-1987” е събитие не само на книжния базар у нас, но и в онази част на обществото, което иска да знае истината за комунистическия режим, не е забравило и никога няма да забрави неговите престъпления и жертвите му.

Ако приемем, че лагерът „Белене” е българската Голгота по време на комунистическата диктатура (по определението на пастор Харалан Попов, бивш лагерист), то книгата на Борислав Скочев е голяма крачка и важна крачка към осмислянето на тоталитарния комунистически режим именно през едно от най-ужасните и антихуманни негови творения.