Anna Chapman

АннаЧапман получава световна известност през 2010-а, когато заедно с още деветима други души е арестувана в САЩ по подозрения в шпионаж в полза на Русия.

Наричат ги шпиони, разузнавачи, тайни агенти, бойци на невидимия фронт, къртици, съгледвачи… Откриват ги сред пъпчиви младежи, безлични чиновници, благородни господа, знойни красавици, крехки старици, разточителни бохеми… Хрониките сочат, че шпиони съществуват от най-дълбока древност, ала актуалните новини свидетелстват, че са особено успешни и до днес, в ерата на кибершпионажа и тоталния информационен хаос.

Кои са те и какво ги мотивира? До каква степен дейността им променя хода на световната история? Талант или призвание е работата на тайния агент?

На всички тези въпроси отговаря премиерният том „Енциклопедия на шпионите“ на съставителя на Красимир Тодоров. Документалната книга, тиражирана от издателство „Милениум“, ще бъде на пазара след броени дни.
Любопитният сборник представя историите на най-прочутите тайни агенти в световната история от III-II век пр. Хр. до наши дни. Много от тях познавате от холивудското кино, съветските сериали, документалните ленти и художествената литература. Взети заедно портретите им представляват изключително четиво, в което се очертава пълнокръвният образ на човека, упражняващ романтичната и опасна професия. В разказите за тях се преплитат политика, дипломация, история и лични страсти. Приемани като герои от едни, и като предатели от други, всички те са съумявали блестящо да изпълняват своя дълг, рискувайки живота си.

Ivan-Asen Geprgiev

Българският дипломат и юрист Иван-Асен Георгиев еосъден на смърт за шпионаж в полза на Съединените щати.

От Ханибал и Екатерина Медичи, през Мата Хари и д-р Зорге, та чак до скандалната Анна Чапман – всички герои на тази книга се открояват с ярък интелект, дръзко сърце и силна вяра в това, което правят. Оценката за дейността им може да е разнопосочна, методите и стилът им може да предизвикват дискусии, но целите им винаги са постигнати и ефектът от работата им е безспорен.

Съдбата и дейността на Алън Дълес, Душко Попов, ИсерХарел, Етел и ЮлиусРозенберг, МелитаНорууд, ОлдричЕймс и много други са по-интересни, изненадващи и увлекателни от всеки шпионски трилър. За да живееш по този начин, се иска фантазия! Не случайно и множество майстори на перото като Кристофър Марлоу, Джон льо Каре, Ян Флеминг действат и на тихия фронт и черпят вдъхновение за своите творби от личния си опит. На тях и други именити писатели шпиони е посветен отделен раздел от книгата.

 

Dushko Popov

Душко Попов, смятан за прототип на Джеймс Бонд, обичал да се весели, харесвал компанията на красиви жени и често залагал на комар.

Ще научите и с какво българите Христо Боев, Александър Пеев-Боевой и Иван-Асен Георгиев са се записали в златните страници на световния шпионаж.