Днес се навършват 136 години от рождението на голямата писателка Вирджиния Улф, а Google отбелязва датата с нов дудъл.

Вирджиния Улф, родена като Аделайн Вирджиния Стивън е британскароманистка, есеистка, издател, феминистка и автор на разкази, смятана за една от най-изтъкнатите фигури на литературата на модернизма във Великобритания през 20 век.

 

Между Първата и Втората световна война Вирджиния Улф заема специално място в лондонското литературно общество и е член на Кръга Блумсбъри.

Между най-известните ѝ творби са романите “Мисис Далауей”, “Към фара” и “Орландо”, както и монографичното есе Собствена стая със знаменитата сентенция „Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза.“

Когато е на 13 години, майка на Вирджиния  внезапно умира.

Младото момиче страда много, а две години по-късно, когато умира и сестра ѝ Стела, започват нейните нервни кризи.

 

Смъртта на баща ѝ през 1904 е причина за най-страшната ѝ от тях и Вирджиния дори прекарва известно време в клиника.

По време на обучението си в Лондонския и Кеймбриджкия Кингс колидж, Улф се запознава с Литън Стрейчи, Клайв Бел, Саксън Сидни-Търнър, Дънкан Грант и Ленард Улф, като всички те заедно формират ядрото на интелектуалния кръг, познат като Кръга Блумсбъри.

 

Това е влиятелна група от литератори и хора на изкуството, които оспорват твърдо установените във викторианското общество понятия за благоприличие.

Вирджиния Стивън се омъжва за писателя Ленард Улф през 1912, наричайки го по време на годежа на шега “беден евреин”. Двамата са съмишленици, имат невероятно силна връзка помежду си и си сътрудничат в професионално отношение, основавайки през 1917 издателството “Хогарт прес”.

През 1922 г. Вирджиния среща Виктория Саквил-Уест (по-известна като Вита).

Източник: Getty Images/Guliver

След малко несигурно начало двете започват любовна връзка, която продължава почти 10 години. Улф описва Вита в “Орландо”, фантастичен биографичен очерк, в който животът на главния герой протича в рамките на три века.

Любопитното е, че въпросният главен герой е ту мъж, ту жена.

Дори след като връзката им приключва, приятелството между Улф и Вита продължава до смъртта на писателката през 1941 г.

лед завършването на последния си роман “Между действията” Улф изпада в депресия.

Войната, разрушаването на дома ѝ в Лондон, както и хладният прием на написаната от нея биография на нейния приятел Роджър Фрай влошават състоянието ѝ до такава степен, че тя не е в състояние да пише повече.

На 59 години, Вирджиния слага край на живота си, като пълни джобовете си с камъни и се потапя във водите на река Оуз, която тече близо до дома ѝ.

На 28 март 1941, на 59 години, Вирджиния слага край на живота си, като пълни джобовете си с камъни и се потапя във водите на река Оуз, която тече близо до дома ѝ.

В предсмъртната бележка до съпруга си Вирджиния пише:

“Сигурна съм, че полудявам отново. Усещам, че вече няма да можем да издържим подобен ужасяващ момент. И този път едва ли ще се оправя. Започвам да чувам гласове, не мога да се концентрирам. Така че правя това, което ми се струва най-правилно”, гласи част от бележката.

Смята се, че Вирджиния е страдала от биполярно разстройство – болест, оставила отпечатък върху работата ѝ, във връзките ѝ с хората, в живота ѝ и е най-вероятната основна причина за самоубийството ѝ.