В края на първата година от своя мандат президентът Румен Радев разкритикува състоянието на сектор “Сигурност” и го определи като критично. На фона на постигнатия консенсус за развитието и модернизацията на сектора с малки изключения този консенсус не беше материализиран, заяви държавният глава по време на отчитането на първата година от мандата.

Той акцентира също върху нужната борба с корупцията, отстояването на свободата на словото, усилията за прозрачност на управленските решения и харченето на публичните средства.

“Тенденциозно създадената парламентарна комисия за нов изтребител блокира цялостния процес на модернизация на въоръжените сили. Министерството на отбраната бе принудено да налива значителни средства в техника, която не носи съвременни способности. Но и това не се случи поради липсата на подготвени договори в края на годината, което доведе до още по-тежко положение – нито нова, нито ремонтирана стара техника. В крайна сметка определените в бюджета стотици милиони за модернизация потънаха в отработения механизъм за харчене на излишъка. Проблемите на личния състав остават нерешени и като окомплектованост, и като мотивация. Постигнатото от министъра на отбраната увеличение на заплатите се разминава с очакваното”, каза държавният глава.