Сега четете
„Бузлуджа“ попадна сред най-застрашените обекти на културното наследство в Европа

„Бузлуджа“ попадна сред най-застрашените обекти на културното наследство в Европа

"Бузлуджа"
„Бузлуджа“

Монументът на Бузлуджа попадна сред 12-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа в годишната класация на организацията „Европа Ностра“ и Института на Европейската инвестиционна банка. Това е полуфиналът на ежегодната й инициатива, а 7-те финалиста ще бъдат обявени през март, посочи пред агенция фокус арх. Дора Иванова, която има проект за спасяването на паметника.

Програмата на „Европа Ностра“ не е финансираща. Целта й е да привлече внимание на високо ниво, включително от страната, чиято забележителност е попаднала в списъка. Наред с Дом-паметника на Бузлуджа са номинирани историческият център на австрийската столица Виена, историческият център на Агирокастро, Албания, късновизантийски църкви във Воскопоя и Виткуки, отново в Албания, въглепреработващо предприятие в Белгия, стара въжена линия и манастири в Грузия, казиното в Констанца, Румъния, замък в Тоскана, Италия, праисторически находки в Испания, сиропиталище на Принцовите острови в Истанбул и фабрика за лед в Обединеното кралство. Някои от тях са застрашени от занемаряване или ново строителство, а други – поради липсата на експертен капацитет, отбелязва организацията на своя сайт.

Обектите са избрани от жури от историци, архитекти, реставратори и експерти по устойчив туристически бизнес на базата на предложения, направени от цяла Европа, като важен елемент от кандидатурата е възможността мястото да носи и икономически ползи. Предложението от българска страна е направено от фондацията „Проект Бузлуджа“, основана от Иванова, благодарение на която в момента има и охрана на Бузлуджа. Окончателният списък със застрашени забележителности се избира от управителния съвет на „Европа Ностра“.

Ако Бузлуджа бъде част от тях, „Европа Ностра“ ще се погрижи да бъде изготвен цялостен план за спасение на сградата, ще бъдат направени план за действие и предложения за бъдещо предназначение, ще бъдат посочени възможности за финансиране“, заяви арх. Иванова пред „Фокус“, добавяйки, че класирането ѝ зависи и от реакциите и желанието за опазването тук на място, в България.
„Имайки предвид, че „Европа Ностра“ е представена в над 40 държави, за тази програма са кандидатствали стотици проекти. Това, че Бузлуджа е избрана за една от 12-те най-застрашени сгради, трябва да ни говори, че тук, в България, имаме едно много ценно бижу на културното наследство. И ако тук я виждаме като политически разделителен обект, то за Европа е пределно ясно, че този паметник е ценност на европейско ниво. Смятам, че този нов контекст, че Бузлуджа е европейска ценност, е най-важното в тази номинация“, смята тя.

Вижте и

„Мисля, че в този момент и държавата със своите решаващи действия трябва да поеме отговорност и да действа в правилната посока в България.“
През лятото на 2017 г. се разгоряха поредните дебати за рушащия се монумент, който привлича десетки туристи от Европа. Идеята да бъде отдаден за временно ползване на БСП не бе одобрена от Министерския съвет.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре