През изтеклата седмица паралелните светове на еуфория и недоволство се разхождаха по българските и европейските улици. И, съвсем логично бяха изобразени на страниците на медиите. Но как? И защо отново един журналист каза, че не трябва да мълчим, а срещу него се изсипаха безброй обиди, заплахи и закани? За олигарсите, памфлетите, скечовете и „патриотичните игри“ на страниците на българските медии, и кой атакува български журналисти за позициите им говорим днес в „Мрежата“ със Светослав Иванов, “bTV” и доц. Жана Попова, преподавател по журналистика във ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски.“

Светослав Иванов

Светослав Иванов

Светослав Иванов: У нас се налага една нова нормалност, която няма нищо общо с човешката, медийна и демократична нормалност. Тази нова нормалност следва една линия на говорене, която ражда внушения далеч от реалността. Като една фалшива реалност тя е в непрекъснат конфликт с ценностите на много хора в нашата страна. Политическият елит у нас е капсулиран в една фалшива реалност на група издания, които за съжаление са силните на деня. Затова ми е изключително тъжно, че политическите елити, които са спечелили общественото доверие нямат нищо против да се „къпят“, макар и временно в този комфорт. Но те не бива да забравят, че в момента, в който паднат от власт или отстъпят властта, тези издания ще са първите, които ще се обърнат срещу тях. И именно в това е вредата за цялото общество. То не може да се ориентира. Наричат журналистиката четвърта власт, но такава власт може да има в държава, в която останалите три власти са независими. Когато останалите три власти са зависими, четвъртата обяснимо изпитва затруднения и тогава се получава това чувство на пропадане. И да не забравяме, че оценката за липсата на свобода в българските медии не е отвън, защото всички международни организации, които правят проучванията си, всъщност стъпват на мнения, събрани от български журналисти – чрез допитванията си към тях, те определят каква е средата у нас. Стигнахме до там, че когато говориш нормално, започваш да бъдеш клеймен. Но който се опитва да манипулира фактите рано или късно губи авторитет.

Доц. Жана Попова

Доц. Жана Попова

Доц. Жана Попова: 
Поздравявам Светльо Иванов за това, че трябва да се справя с цялата тази вестникарска хартия, която е употребена по повод неговия анонс „Не пазете тишина“. Поздравявам го и за куража му да прави журналистиката, за която говори. Не бива да забравяме, че никой журналист не може да си върши работата под икономически или физически натиск. В момента имаме уникалния шанс журналистите да работят и да докажат, че могат да правят качествена журналистика, въпреки медията, и, това важи, и за частните, и за обществените медии, и за медиите в интернет. Моделът на двата кръга медии не дава шанс на никакви видове журналистика – аналитичната и публицистичната журналистика изчезват, информационната е на много ниско ниво. Но чието и да е изданието, там има журналисти и те трябва да стоят с името си зад думите си. Сливането на издатели с разпространители също е погрешен модел. И той се случи с мълчание и парламентарни решения, които са правени в определена посока. Важно е най-сетне да знаем какво е положението с професията на журналистите в тази държава. А що се отнася до обществените медии, в БНТ в момента основният въпрос е какво ще стане със журналистиката. Функцията на обществената медия е да ни информира какво се случва в обществото и държавата, но за съжаление не по начина, по който го прави сега.
За какво не трябва да мълчим?

bnr.bg