Screenshot (4)Екипът на предаването “Денят започва с култура“ излезе с декларация срещу новия програмен директор на БНТ Емил Кошлуков, с която го обвини в натиск.
През уикенда в сайта “Клуб Z” се появи неофициална информация, че Кошлуков е дал срок от две седмици на журналистите да удвоят рейтинга на предаването с “по-лайфстайл звучене”, ако не – ще бъдат сменени с хора, които “могат и знаят как да се направи”.Самият Кошлуков коментира това чрез пространно изявление в профила си във Фейсбук, в което заяви:

„Не дължим обяснение на издания от един, или друг кръг на медийни босове. Оценката ни я дават отново зрителите, не партийните централи, нито медиите на олигарси. Ние сме обществена телевизия, не сме длъжни да се съобразяваме с политически и други интереси, единствено с обществения“.

Последваха обаче редица негативни реакции от известни представители на културните и преподавателските среди, сред които проф. Александър Кьосев, който призова да не бъде променяно предаването “Денят започва с култура”, защото е “една от малкото останали автентични институции на българската култура”. Той написа писмо до омбудсмана на телевизията, което беше подкрепено от над 450 души, между които Александрина Пендачанска, Петър Кърджилов, Мануела Малеева. Писмото е изпратено и до СЕМ.

Тази сутрин, в началото на предаването, водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович прочетоха декларация, с която потвърдиха информацията, че са били притискани от Кошлуков:

“Във връзка със случващото се през последните дни в БНТ и по-конкретно с възникналите принципни различия между екипа на „Денят започва с култура“ и програмния директор на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция:

Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората.

Такова е и предаването „Денят започва с култура“, което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков. Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето защо заявяваме:

• Не защитаваме интересите на нито една партия – каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти.

• Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа.

• Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ – Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии.

• Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че “Денят започва с култура” ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото”.

За днес в 11,30 часа е насрочен протест пред БНТ с искане за оставката на “назначения по поръчка на управляващите” Емил Кошлуков. Пръв вчера започна известният музикант и природозащитник Васил Гюров, който стоя прав пред сградата на телевизията няколко часа, с окачен върху себе си протестен плакат “Цензурата и Кошлуков вън от БНТ”.