skypeMicrosoft добави нова възможност в приложението за комуникации Skype – т.нар. „частни разговори” (Private Conversations) с криптиране „от край до край”, съобщават от разработчика.Функцията е реализирана в партньорство с компанията Open Whisper Systems, която разработва софтуера за криптиране Signal. Този протокол вече се ползва в приложения като WhatsApp, Facebook Messenger и Google Allo.

В момента частните разговори са достъпни само в тестовите версии на Skype за участниците в общността на бета-тестерите Skype Insiders, уточнява Microsoft.Частен, с криптиране от край до край, може да бъде само нов чат, но не и вече съществуващ.

Криптираните със Signal чатове не могат да се пренасят между устройствата – т.е., ако потребителят е преминал от смартфон на РС, ще трябва да създаде нов частен чат, за да продължи разговора.За да инициира криптиран от край до край чат, потребителят трябва да изпрати покана на своя събеседник. Поканата остава актуална в продължение на седем дни, уточняват разработчиците.