pregled na pechata“Сега”:

Над 16 хиляди жители на Северозапада поискаха тунел “Петрохан”

Националната гражданска инициатива “Тунел под Петрохан” внесе в Народното събрание подписка и отворено писмо и подписка от името на 16 664 жители на Северозападна България.

В документа, адресиран и до изпълнителната власт, хората от Северозапада настояват до 30 юни да стартира обществена поръчка или концесионна процедура за изграждането на тунел под прохода Петрохан и магистрала София – Берковица – Монтана – Видин (Козлодуй) Оряхово.

“Построяването на тунел под Петроханския проход ще създаде условия за инвестиции в икономиката на Северозапада, ще съживи туризма в зимните и балнеолечебни курорти Берковица и Вършец, ще създаде бърз и удобен достъп до известни вече туристически дестинации като Белоградчишките скали, пещера “Магура” и крепостта “Баба Вида”, аргументират се от авторите на писмото.

Небостъргач.

“Монитор”:

И прокуратурата против небостъргача в “Стрелбище”

Софийската градска прокуратура също се обяви против строежът на небостъргач в столичния квартал “Стрелбище”. Прокуратурата поиска от съда да обяви за нищожно решението на Столичния общински съвет от 2006 г. НИКМИ да получи терена за строеж на висока сграда.

В средата на септември и Столичния общински съвет реши да прекрати градоустройствената процедура за строежа на небостъргача. Тогава общинските съветници единодушно решиха да поставят нова пречка пред намеренията на строителната фирма НИКМИ да издигне 44 етажна сграда до кръстовището на булевардите “България” и “Петко Тодоров”. Издигането на високата сграда предизвика десетки протести на живущите в района. Стигна се дотам да премахнат оградата, която фирмата беше поставила, но тя отново се появи. НИКМИ получава терена след решение на СОС през 2006. От 2009 г. обаче статутът на терена е за зелена площ, като предназначението му е защитено с промяна в Общия устройствен план на града.

Скандал.

“Дума”:

БСП с още разкрития за “Кумгейт”

Поредната порция схеми, по които приближени до Делян Добрев се облагодетелстват финансово, разкриха вчера от БСП. Под прицела на социалистите отново попадна зетят на гербаджийския депутат бизнесменът Даниел Гаргов. От БСП представиха схема, по която се финансира бизнесът на “Фуроком”АД, където той държи 30% от капитала и е изпълнителен директор, както и член на Съвета на директорите. Дружеството е финансово свързано и с офшорната “Терес Консултинг”, регистрирана на Сейшелите.

До нагледното представяне на зависимостите се стигна, след като преди дни народният представител от “БСП за България” Елена Йончева обяви, че сезира прокуратурата за обществени поръчки за над 50 млн. лв., спечелени от близки на Добрев. В отговор гербаджията се закани да я съди, а вчера отправи редица обвинения срещу нея в телевизионно предаване. В опит да се оневини Добрев се концентрира в “Еко Традекс Груп”. Според него Гаргов имал минотарно участие в нея, фирмата започнала сериозната си дейност с обществени поръчки още преди идването на ГЕРБ на власт. Добрев обвини Йончева, че работи за наши и чужди служби, че изпълнява поръчка на “трима бизнесмени, единият от които седи на кметския стол” и др.

Мерки.

“24 Часа”:

Забраняват влизането в центъра на София за коли с четни или нечетни номера

Пълна забрана на паркирането в центъра на София и ограничаване на движението на автомобили са сред мерките срещу замърсяването на въздуха, които Комисията по околна среда в Столичния общински съвет прие днес, предаде Би Ти Ви. Отпадна предизвикалата полемики идея за двойно по-скъпа “Синя зона”. Вместо това изцяло ще се забранява паркирането на някои места с изключение на автомобилите със специален режим на движение. Ще се забранява и влизането в централната част на автомобили с четни или нечетни номера.