Сега четете
Екоминистърът спаси 10 дка земи от Витоша

Екоминистърът спаси 10 дка земи от Витоша

10409744_10202346856135332_7900411245400186237_n
Министърът на околната среда и водите Нено Димов оттегли заповедта, с която изключи два имота с обща площ 10 дка от границите на природен парк „Витоша“. Това съобщиха пред „Дневник“ от пресцентъра на министерството. За новото решение на Димов ведомството съобщава във вторник на сайта си, два дни след като първоначалното му решение, обнародвано в Държавен вестник на 2 януари 2018 г., предизвика вълна от възмущение от природозащитници и граждани в социалните мрежи.

„С оглед максималната защита на обществения интерес и на природен парк „Витоша“ министърът е решил да назначи повторна проверка за изясняване на случая,“ обясняват от МОСВ. Това обаче не изключва възможността след тази проверка министърът отново да реши да изключи въпросните земи от защитената територия. Казусът напомня действията на Нено Димов с плана за управление на Пирин, където веднъж той внесе проект за поправки по плана в МС, после ги оттегли, но между Коледа и Нова година ги внесе отново и те бяха одобрени от кабинета.
Като основание за оттеглянето на заповедта от ведомството сочат постъпила жалба до Върховния административен съд от сдружение „Коалиция природа България“. Проверка на „Дневник“ в Агенцията по вписванията показа, че неизвестното до момента сдружение в обществена полза е регистрирано декември 2017 г. (малко след решението на министър Димов за изключване на имотите, бел.ред.), а председател на организацията е Александър Димитров Димитров През годините Димитров се е включвал в най-различни протести, на които се е представял пред медиите като „гражданин“, но освен това е бил кандидат за депутат в листи на ГЕРБ, ВМРО и РЗС, според разследване на сайта glasove.com.
Според изложените в жалбата доводи се посочва, че въпреки съдебните решения, компетентният орган е трябвало да извърши нарочна проверка дали описаните имоти имат характеристиките на защитени територии. В същото време като мотив за изключването на имотите Димов посочва именно липсата на „изискуемите качества на имотите за продължаване на включването им в границите на защитената територия“.
В съобщението днес от ведомството обясняват, че имотите са били изключени от границите на природния парк в изпълнение на две съдебни решения на Върховния административен съд от 2016 и 2017 г., с които беше отменен отказът на предходен министър на околната среда и водите да изключи тези имоти от територията на парка.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре