roboti-660x330Д-р Субхаш Как, експерт по компютърните технологии в университета в Оклахома казва, че заетостта изпълва хората с чувство за самооценка и стойност. Но, когато роботите поемат контрола, животът на хората ще се обезсмисли.

Той твърди, че пристрастяването на все повече хора в САЩ към опиоидите или опиатите и възникването на екстремистки групировки са ранни знаци за бъдеща дистопия. А дистопия е общество или общност, описани в условията на несъществуващ дехуманизиран, нежелан свят. Понятието се разглежда като критически поглед върху съответен утопичен план, представен в бъдещето и доведен до кошмарни крайности.

“Началото на дистопията е налице. Ще има огромна безработица. Хората искат да бъдат полезни, а работата дава смисъл, така че светът ще потъне в отчаяние”, обяснява д-р Как и допълва, че способностите на роботите и изкуствения интелект се увеличават все повече и повече, и не е далече времето, когато машините ще изземат работата на хората, а те ще заживеят в “адска дистопия”.

Доклад от миналата година предвижда, че 800 млн. работници могат да бъдат заменени от машини до 2030 г. “Политиците започват да говорят за гарантиран минимален доход за всички, осигурена храна, подслон и смартфон, но това не е основният проблем. Според мен сегашната опиоидна и лекарствена епидемия в САЩ е проява на това отчаяние”, конкретизира д-р Как.

Според него настоящата революция заменя мислещия човек, но според някои ще се появят нови професии, за които дори не можем да си представим сега. Хората вероятно ще са принудени да придобият нови умения, за да получат работа.

Работниците в Китай вероятно ще бъдат най-силно засегнати от преминаването към автоматизация. Други страни, изправени пред най-голямата промяна, са САЩ, Германия и почти половин Япония, пише английското издание “Дейли Мейл”.