8692_500x730Една от емблематичните фигури за последното столетие на Бургас – легионерът Иван Григоров почина днес на 94-годишна възраст. За това информират колегите от СКАТ ТВ, където Григоров водеше собствено предаване от 1998 година и вече 20 години не е слизал от ефир, съобщава Фалгман бг. Той с право бе известен като най-старият тв водещ в света.
Предаването му „Другата история” се занимаваше с теми, които не са удобни на официалната държавна власт. Никога не е използвал аутокю, а мисълта му течеше гладко и държеше самостоятелна реч пред екрана близо час всяка седмица. Макар да бе на преклонна възраст водещият поддържаше един от най-високите рейтинги в периода 1998-2010 г. В Бургас е известен като легионер, осъден от Народния съд и лежал в изключително тежки условия в затвора, член на Съюза на репресираните, отявлен антикомунист, журналист и общественик. Един от автентичните основатели на СДС в Бургас.
До преди 5 години той бе забелязван да се движи достолепно из централната градска част със своята съпруга, която също бе на преклонна възраст Узнавайки за кончината на Григоров в телевизията са били в шок. Смятали, че е в новогодишна ваканция и заради това, е пропуснал предаването. Бил в отлично здраве при последното му идване в телевизията ден преди Коледа. Същият този ден, на свечеряване Григоров се прибирал у дома си, както винаги пеш.

Малко преди да влезе в къщата, която живее в самия център на Бургас, е бил пометен от такси на ул.”Славянска” – между Етнографския музей и магазин „Амадеус”. От удара в таксито слабото тяло на Григоров, който тежеше около 50 кг отхвръкнало във въздуха и се стоварило върху велосипедист. Според свидетели на инцидента в предпразнична вечер състоянието на пешеходеца е било повече от отчайващо. „Аз го вдигнах на тротоара със собствените си ръце, дясната тазобедрена става беше счупена и костта на крака му буквално стърчеше навън.

\
Въпреки това, г-н Григоров не загуби съзнание, а съвсем смислено предаде личните си вещи в ръцете ми, в т.ч. и бележника му с темите за предаванията. Помогнах да го качим в линейката и си казах, че при тази възраст шансът да се раздвижи някога е почти нулев”, каза човек, който лично го познава. След 14 дни битка за живот г-н Григоров е издъхнал в болницата.   Иван Григоров има син, който живее в София.
Вместо IN Memoriam предлагаме да изгледате това видео. Поклон пред паметта му!