Елизабет ВтораВ традиционното си коледно послание британската кралица Елизабет Втора отдаде почит на градовете в страната, пострадали от терористични атаки през изминалата година. В посланието си Елизабет Втора отдаде почит и на своя съпруг, 96-годишния принц Филип, който се оттегли от редовните си кралски задължения това лято и подчерта важното значение на дома.

За мен беше привилегия да се срещна с пострадалите от атентата в Манчестър и да видя силата и духа на тези хора, които дни след атаката се върнаха на същото място, за да покажат, че не се страхуват. Това беше един от акцентите в традиционната коледна реч на британската кралица Елизабет Втора. Тя отдаде почит към жертвите на атентата в Манчестър, при който при взрив след концерт загинаха 22 деца, а над 70 бяха ранени.

Кралица Елизабет Втора:

„Мислим за нашите домове като места, пълни с топлина, домашен уют и любов. За мнозина идеята за дома се изразява в много повече от просто сграда или местоживеене. Тази Коледа, аз си мисля за Лондон и Манчестър, чиято силна идентичност блестеше през изминалите 12 месеца пред лицето на ужасяващите атаки. В Манчестър, сред целите на терористите бяха деца, отишли да видят любимата си певица. Няколко дни след атаката, имах привилегията да се срещна с някои от младите оцелели и техните родители. Обясних, че посещението в болницата беше привилегия, защото пациентите, които срещнах там, бяха пример за всички нас, показвайки изключителна храброст и издържливост. Наистина много от тези, които оцеляха след атаката дойдоха заедно няколко дни по-късно на благотворителния концерт.“

https://www.youtube.com/watch?v=l73NdleGeXw

По думите на Елизабет Втора това действие е показало мощното възстановяване на града след трагедията.

Кралицата почете паметта и на жертвите на пожара в Гренфел Тауър в Лондон, при който загинаха над 70. Тя благодари на всички, които са участвали в спасителните акции и продължават да работят за безопасността на хората на Острова. В посланието си Елизабет Втора отдаде почит и на своя съпруг, 96-годишният принц Филип, който се оттегли от редовните си кралски задължения това лято. На Коледа кралицата и нейният съпруг присъстваха заедно с други членове на кралското семейство на църковна служба в кралското имение Сандрингам. Към кралското семейство се присъедини и годеницата на принц Хари- Меган Маркъл. На излизане от църквата в Сандрингам, Мегън и Хари поздравиха събралите се хора и дори си поговориха с някои от тях.