618x346Католическият свещеник от Белене отец Паоло Кортези получи наградата “Човек на годината” от Българския хелзинкски комитет.Кортези e енорийски свещеник в църквата “Рождение на Дева Мария” в крайдунавския град. Работи в България още от 2010 г. и е инициатор на гражданския комитет за изграждане на парк-мемориал за жертвите на комунизма на мястото на бившия лагер “Белене”.В началото на 2017 г. отец Паоло прие в Белене четиричленно семейство сирийски бежанци – Исам и Май Албакри от Дамаск, които пристигнаха в България заедно с двете си деца след престой в лагер в Гърция.

Решението на свещеника да приеме бежанците обаче се сблъска с агресивен протест от страна на местни граждани и партийни структури, които в крайна сметка принудиха семейство Албакри да напусне Белене , а отец Паоло – да се върне обратно в Италия.През октомври 2017 г. свещеникът отново се върна в Белене и пое стария си пост, като благодари на хората за молитвите и търпението. Католическата общност в града го посрещна с радост и надписи “Скъпи отец Паоло, ти си нашият пастир”.””Много съм впечатлен, аз не очаквам тази награда.

Работя не за наградите, работя да си свършим работата. Надявам се, че това, което се е случило да ни помогне да растем в тези човешки отношения. Както нашия папа Франциск казва – да не се страхуваме от различен човек”, каза отецът по време на церемонията в София.БХК присъди награда за цялостен принос посмъртно на юриста Кристиан Таков, който почина през юли 2017 г.За “Журналист на годината” бяха обявени членовете на Асоциацията на европейските журналисти в България.