Сега четете
Плевен отбеляза 140 години от освобождението на града

Плевен отбеляза 140 години от освобождението на града

На 10 декември 1877 г. след петмесечна обсада пада Плевен. Осман паша признава капитулацията си и предава сабята си на генерал Иван Ганецки (на фотоса). Изходът от Руско-турската война до голяма степен е решен.

Обсадата на Плевен е най-тежката и продължителна битка в хода на Руско-турската война. Западната турска армия задържа в продължение на почти пет месеца Плевен, обсаден от руския Западен отряд, като спира руското настъпление в Тракия.

От съдбата на Плевен зависи изходът на войната. Във Военния съвет на руската Действаща армия дори се чуват гласове войната да бъде прекратена.

На 10 декември обсадените войски атакуват на фронт от 3 км. Води се ожесточен бой за първия ред руски окопи. Руските части отблъскват атаката, а след общо настъпление разбиват Западната османска армия и я пленяват. Руските загуби в този бой възлизат на 1894 убити и ранени. Турските загуби: пленени 10 паши, 2128 офицери, 37 200 войници, 88 оръдия и 7 знамена.

1012a

Командващият турската армия в Плевен Осман паша лично предава сабята си на генерал Иван Ганецки в знак, че признава поражението си и капитулацията на войските си.

Вестниците на цяла Европа гърмят: „Плевен падна!”. Бойният дух на руската армия се възвръща. Превземането на Плевен е решителен момент във войната, освобождават се значителни руски сили, които после в битките при Шейново и София в началото на 1878 г. откриват пътя към османската столица Цариград.

––

Днес пред Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” в Плевен беше отслужена панихида в памет на загиналите воини за освобождението на Плевен. Специално за 140-та годишнина от събитията през 1877 година, за службата дойдоха техни Високопреосвещенства Средно- и Западноевропейският митрополит Антоний, Смоленский и Дорогобужский митрополит Исидор, както и Плевенският митрополит Игнатий и Ловчанският митрополит Гавриил.

991-ratio-10-dekemvri+

На паметния ритуал присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, Парламентарна делегация от Съвета на Федерацията и Държавната дума на Руската федерация, народни представители от 44-то Народно събрание на Република България, избрани от 15-и Плевенски многомандатен район.

Гости на събитието бяха още посланиците на Руската федерация Анатолий Макаров, на Румъния – Йон Гъля, на Република Беларус – Владимир Воронкович, официални делегации от Москва и Ростов на Дон, Русия, и Николаев, Украйна, членове на Инициативния комитет за честване на 140 години от Плевенската епопея, стотици граждани. Бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на Плевен.

991-ratio-10-dekemvri5

Вижте и

След панихидата в залата на ДКТ „Иван Радоев“ в Плевен се състоя концертът-спектакъл „Плевен падна! Плевен помни!“, в който участие взеха артисти от Плевенския драматичен театър, Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева, Детски хор „Звъника“ с ръководител Ваня Делийска, и Вокална група „Арлекино“ и Фолклорен ансамбъл „Мизия“ при НЧ“Съгласие.

В програмата на Община Плевен за отбелязване на годишнината на 10 декември е включен и празничен концерт под мотото „Плевен помни!”.

Вечерта от 18.00 часа на площад „Възраждане” започва Тържествената заря проверка „140 години от Плевенската епопея”, в която ще участва Президентът на България ген. Румен Радев, който е патрон на честванията.

снимки: dariknews и архивни

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре