paket-8-mi-dekemvri-2016-park-hotel-pirin_0Празникът на българските студентите възниква през 1902 г., като патронен празник на единствения тогава в Княжество България университет – Висшето училищеПразникът на българските студентите възниква през 1902 г., като патронен празник на единствения тогава в Княжество България университет – Висшето училище.

Първоначално се е празнувал на 25 ноември – денят на свети Климент Охридски, един от Светите Седмочисленици и патрон на Софийския университет, който традиционно се счита за покровител на българското висше образование.На 31 март 1916 г. българската администрация преминава към Григорианския календар.

Понеже Българската православна църква продължава да използва Юлианския календар (до 1968 г.), датата на празника се измества с 13 дни напред и се чества на 8 декември.Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите.Години по-късно, през 1962 г., празнуването на 8 декември е възстановено.За неучебен ден е обявен от 1994 г.

Така празникът започва да се радва на голям интерес от страна на студентите.Той обикновено се използва от студентите за празнични вечери и нощни купони, в които участват студенти от един поток или група. В част от случаите за „Осми декември“ се организират няколкодневни излети в курорти извън града на съответното висше училище.