boyko borisov hekimyanПремиерът Бойко Борисов няма достъп и не пише в своята лична страница в социалната мрежа Фейсбук. Това стана известно на второто заседание по делото, заведено от депутата от БСП Елена Йончева срещу премиера Бойко Борисов. „В изключителни случаи и една колежка, която работи в Министерския съвет, споделя в профила на премиера във Фейсбук“, заяви Никола Николов. Той е пиар на министър-председателя и на ГЕРБ и беше един от свидетелите на защитата на Борисов. Елена Йончева обяви още по време на предизборната кампания, че ще даде на съд премиера Борисов веднага след като той каза на партийно мероприятие в Бургас, че държавата е плащала милиони левове за репортажите на журналистката зад граница.

Тя отрече това твърдение и призова Борисов, ако стане известно в съда, че е излъгал, да напусне политиката. Искът на Йончева е по чл. 45 и 49 от ЗЗД и е заведен едновременно и срещу ГЕРБ, защото това е партията, възложила на Борисов да оповестява нейните позиции. Искът е за 20 хиляди лева.

Адвокатите на Йончева твърдят, че във Фейсбук страницата на Борисов се е появило негово изказване за Йончева. Затова те поискали да бъде разпитан отговорникът за страницата на премиера Николов. Той обяснил, че Борисов ежедневно получава брифинги за какво се публикува и какви съобщения получава, но всъщност само Николов качва материали на нея По делото са разпитани още четирима свидетели по делото – Иван Гарелов, Къдринка Къдринова, д-р Емил Райнов и Виза Недялкова.

По техни показания депутатка е професионалист в работата си като журналист, не е получавала крупни суми за своите филми, и че е изпитала „омерзение и отчаяние“ и се е „затворила в себе си“ заради изказването на премиера. Защитата на Борисов оиска на следващото заседание да бъдат призовани двама свидетели от разузнаването и заседанието да се води на закрити врати. Причината – опасност от изтичане на секретна информация. Съдът обаче отказа искането за нови свидетели. Назначена е и техническа експертиза на диск със запис от изказването на Борисов.

 

http://24news.bg/