Balgarskata_Koleda15-800x494
15-тото издание на „Българската Коледа“, която се провежда под патронажа на държавния глава Румен Радев. започва официално от днес.

В резултат на дарителската кампания, посветена на децата с тежки хронични заболявания и благодарение на проявената съпричастност на хиляди добродетелни българи, през 2017 г. „Българската Коледа“ разполага с бюджет от 2 650 000 лв. Със средствата, набрани от кампания 2016/2017, бяха подпомогнати 474 деца със сумата от 702 895 лв., закупена и дарена беше медицинска апаратура на обща стойност 1 766 774 лв. на 30 лечебни заведения от цялата страна – университетски и многопрофилни болници за активно лечение. За УМБАЛ-Русе бяха акупени два медицински апарата на обща стойност 62 361 лева за детското отделение в болницата – ултразвуков апарат за диагностика в детска възраст и неонатология и респиратор.

Многопрофилни болници от цялата страна получиха нова апаратура за диагностика и лечение – ултразвукови апарати за диагностика в детска възраст и неонатология, пациентни монитори, апарат за неинвазиво почистване на секретите в белите дробове, апарат за дихателна реанимация, за функционално изследване на дишането и др.

Благодарение на дарената съвременна високотехнологична апаратура, дарителите на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ допринесоха за подобряване на медицинската помощ, което ще направи възможно повече деца с тежки хронични заболявания да водят достоен живот.

Дарения за благотворителната инициатива могат да бъдат правени целогодишно. Начините за даряване са публикувани на сайта на „Българската Коледа“ – чрез банков превод, ПОС терминал, еPay. Средства могат да се даряват и с кратки съобщения от мобилен телефон на номер 1117 за всички мобилни оператори или гласови обаждания на 09000 1117 от стационарни телефони за абонати на Мтел и Виваком.