Биткойнът върви нагоре. Стойността на криптовалутата за първи път мина 10 000 долара. Виртуалната валута достигна върха от 10 379 долара в Азия, съобщи агенция Блумбърг.

В началото на седмицата по данни на CoinMarketap.com курсът на биткойн превиши 9000 долара, с тенденция покачването да продължава.

За по-малко от един месец биткойн поскъпна с 43% – от 7000 до 10 000 долара. Пазарната капитализация на биткойн превишава в момента 150 млрд. долара. Това е най-сериозният пробив на т. нар. „цифрово злато”, чийто живот започва със стойности от едва няколко американски цента.

“Ръстът на цената е продължение на дълготрайна тенденция, която се задвижва както от спекулативната търговия в Япония, така и от навлизането на институционални инвеститори в пазара на криптовалути”, казва пред Ройтерс Томас Глуксман, ръководител на маркетинга на борсата Gatecoin в Хонконг.

Биткойнът е електронно платежно средство. Концепцията за неговото въвеждане беше публикувана през 2008 г. от автори под псевдоним Сатоши Накамото. В момента един от основните програмисти, които отговарят за работата на системата, е американецът Гевин Андерсън. През май 2016 г. австралиецът Крейг Райт заяви, че той е създал системата, но не подкрепи това твърдение с доказателства.

Наскоро криптовалутата се раздели на класически биткойн и Bitcoin Cash. Причината бяха спорове за обновяването й, които трябваше да увеличат скоростта на обработка на трансакциите.

Въпреки оптимизма около развитието на криптовалутата през последната година, мнозина експерти продължават да я смятат за спекулативен инструмент без каквато и да е връзка с реалната икономика или с дейността на финансовите пазари. Мениджмънтът на централните банки е почти изцяло обединен в мнението си, че биткойн и останалите криптовалути са надценени и тези нива няма как да се задържат. Основното обвинение към криптовалутите е, че заради анонимността на транзакциите те се ползват предимно за престъпна дейност.

Европейската централна банка няма правомощия да регулира криптовалутите. В края на септември  президентът на ЕЦБ Марио Драги говори по темата пред Комисията по икономически и парични въпроси към Европейския парламент. Коментарът на банкера дойде след въпрос от комисията дали ЕЦБ планира въвеждането на регулаторна рамка или директна забрана на криптовалутите и дали навлизането на финтек във финансовия свят не изисква по-високи капиталови изисквания с цел защита на банковия сектор.

Драги подчерта, че ЕЦБ все още не обсъжда потенциалния принос на криптовалутите, но вероятните сфери на анализ биха включили риска по отношение на обема на виртуалните валути, употребата им и икономическия принос.