Прогнозите са, че с това темпо Мъск ще свърши парите до началото на август 2018 г.Производителят на електрически автомобили Tesla Motors харчи по 480 000 долара на час и ако продължава с подобни темпове, ще изразходи финансовите си ресурси за по-малко от година.

Това сочи изследване на агенция Bloomberg.Данните в проучването са за последните 12 месеца. Те разкриват, че основната причина за големите загуби са мащабните планове на Илон Мъск за цялостното разширение на компанията. Изчисленията показат, че ако Tesla Motors продължи да губи средства със същите темпове, това би означавало фалит най-късно на 6 август 2018 г.Все пак има вероятност компанията да намали загубите си, благодарение на ускоряването на производството на Model 3.

Предполага се, че и пускането в производство на новия камион на компанията също ще допринесе за компенсиране на загубите. То обаче е предвидено за 2019 г., като явно в Tesla ще трябва да разчитат на парите, получени от предплата за него.Що се отнася до инвеститорите в компанията, те не споделят посочените прогнози. Акциите на Tesla са се увеличили с почти 3% до 317,81 долара.

Така, общата пазарна капитализация възлиза на 53 млрд. долара, което е с 5 млрд. повече от тази на Ford Motor Company.Загубите на производителя да бъдат преодоляни още по-бързо, ако бъдещите собственици на новия Roadster се съгласят да приемат идеята на Мъск – да платят пълната сума от 250 000 долара предварително. Това би било равносилно на 250 млн. долара, които стигат за покриване на разходите само за 21 дни.

Производството на новия модел обаче ще стартира през 2019 г., а първата вноска за заявка е 50 000 долара.В писмо до акционерите си, компанията от Пало Алто бе заявила категорично, че разполага с достатъчно средства, за да произведе 5000 автомобила от Model 3 всяка седмица преди началото на 2018 г. и по 10 000 след това.Като заключение в доклада, анализаторът Кевин Тайнън споделя, че до средата на 2018 г. Tesla ще трябва да събере най-малко 2 млрд. долара, за да изпълни плановете на Мъск.