1027288471Приложението за онлайн комуникация Skype беше премахнато от магазините за апликации в Китай, включително и от американската компания Apple. Производителят на iPhone посочва, че е спазил изискване на китайските власти, според които Skype и още няколко други приложение не отговарят на местното законодателство, предава BBC.

От Microsoft, които притежават Skype, коментират, че приложението е „временно премахнато“ и работят по възстановяването му „колкото се може по-скоро“. Skype е премахнат и от китайската версия на онлайн магазина за приложения на Android.

От Apple посочват в изявление, че са били информирани от китайското Министерство на обществената сигурност, че определен брой приложения за предаване на гласови съобщения чрез интернет не отговарят на местното законодателство. „Следователно, тези приложения бяха премахнати от магазините за приложения в Китай“, съобщават от Apple.

Междувременно, говорителят на Microsoft посочва: „Версията за iOS на Skype бе премахната временно от магазина за приложения в Китай“.

Екип на BBC, намиращ се в Китай, е тествал да изтегли Skype от магазина на Apple, но приложението не е налично.

Технологичният гигант често е критикуван, че се съобразява с китайската цензура.

През юли тази година разработчици се оплакаха, че Apple са отрязали достъпа до над 60 VPN (virtual private network), които заобикалят интернет цензурата в Китай. Причината за това отново е искане от страна на местните власти.

Както е известно, в Китай съществува цензура в интернет, която цели да ограничи критиките към комунистическата власт в страната.

Анализатори споделят, че Skype, изтеглен извън Китай, се счита за сравнително сигурен начин за обсъждане на чувствителни теми, заобикаляйки контрола от страна на местните власти.

Skype е поредната интернет услуга, която вече не работи в Китай. Сред другите недостъпни платформи попадат търсачката на Google, Facebook и Twitter.

източник: profit.bg