Сега четете
Огромна сделка на Time Warner е под въпрос

Огромна сделка на Time Warner е под въпрос

4500Ако това се окаже вярно, в някакъв етап то може да засегне дори България.

Всъщност, доскоро тази сделка изглеждаше, като сделка мечта, но само за няколко дни добре планираните уж стъпки се объркаха напълно. Подготвяното от миналата година изкупуване на американската компания Time Warner – собственик на телевизиите CNN и HBO и филмовото студио Warner Bros, от друг гигант – телекомуникационната компания AT&T, внезапно попадна в задънена улица.

Сделката е на стойност 85,4 милиарда долара и доскоро се очакваше да приключи до края на годината. Преди дни обаче стана ясно, че между Министерството на правосъдието на САЩ, което трябва да одобри сливането, и изпълнителните директори на двете компании се е появило напрежение.

Според публикации в различни американски медии в основна пречка се е превърнала CNN, която американският президент Доналд Тръмп често нарича източник и проводник на фалшиви новини.

Съобщено бе, че правосъдното министерство е призовало AT&T, като бъдещ собственик, да продаде Turner Broadcasting – компанията, обединяваща телевизиите на Time Warner, в които влизат CNN и още няколко канала. Продажбата се представя като част от мерките за преодоляване на проблемите с антимонополното законодателство, с които подобна гигантска сделка се сблъсква.

Продажбата на CNN е потенциално изискване за получаване на одобрение от правителството, съобщи „Ню Йорк Таймс“, позовавайки се на трима участници в срещата.

Официално от AT&T и МП отрекоха подобно условие да е поставяно. Щатски журналисти обаче отидоха още по-напред и информираха, че вторият предложен вариант бил AT&T да продаде доставчика на сателитна телевизия DirecTV, който купи за близо 49 милиарда долара преди две години.

Директорите обаче твърдят, че подобна сделка изобщо не може да се смята за реалистична, тъй като се счита, че DirecTV и услугата DirecTV Now ще имат решаващо значение за сливането на AT&T с Time Warner и за последващото разгръщане на новата компания.

На пръв поглед изглежда, че проблемите пред сделката се отнасят само за пазара в САЩ, но към нея може да се погледне и от друг ъгъл.

Коментарите са, че спорът между двете фирми и правосъдното министерство на Щатите ще се решава в съда.

В американски медии се появяват вече и предположения, че размяната на становища може да се окаже началото на по-дълъг процес, при който на AT&T и на Time Warner ще се наложи да продадат и други свои подразделения, включително и извън САЩ, за да получат одобрението на антимонополната комисия.

Ако това се окаже вярно, в някакъв етап то може да засегне дори България.

Отпреди няколко години Time Warner е най-големият акционер в компанията Central European Media Enterprises (СМЕ). Тя е собственик на bTV и на bTV media group. Освен в България СМЕ притежава към ден днешен медийни групи още в Чехия, Румъния и Словакия. До лятото тя имаше телевизии и в Хърватия и Словения, които през юли продаде за 230 милиона евро с очакване сделката да приключи до края на годината.

След обявяването й от СМЕ, чийто акции се търгуват на NASDAQ и на борсата в Прага, декларираха, че не планират следващи продажби на активи. В американския печат обаче има вече предположения, че Time Warner може би ще трябва да се откаже и от още свои бизнеси, каквато е била практиката при други сливания, за да се съюзи с AT&T.

Проточването на сделката между AT&T и Time Warner, както и засега неясният неин край, със сигурност се отразява и на отделните й подразделения. Особени на тези, които са в периферията на основния бизнес.

Вижте и

Въпреки че bTV media group има стабилни финансови резултати, неизвестността видимо се отразява, що се отнася до обновяване на програмната схема. В нея през последните няколко сезона присъстват по-малко предавания и формати – и като брой, и като разнообразие. Екипът залага основно на проверени заглавия, както и на традиционните за bTV турски сериали.

А допреди няколко години изглеждаше, че стратегията ще се променя.

През есента на 2013 г. bTV съобщи, че спира с излъчването на съседски поредици в праймтайма и ги заменя изцяло с авторски продукции. В тогавашната й схема се появиха шест нови предавания и сериали. След това ръководството на телевизията постепенно променяше концепцията и намаляваше броя на новите предавания. През този сезон например след турския сериал и преди „Шоуто на Слави“ в праймтайма през делничните дни може да се гледа едно предаване – „Фермата“.

ПОДОЗРЕНИЯ

Американски медии смятат, че неприязънта на Доналд Тръмп към CNN за начина, по който медията го отразява, е основната причина за спънките пред сливането на AT&T и Time Warner. Припомнят се негови думи от предизборната кампания миналата година и предсказанието, че правосъдното министерство „ще блокира тази сделка“. От встъпването си в длъжност през януари Тръмп не е коментирал темата. След избухването на скандала от Белия дом заявиха, че „президентът не е говорил с главния прокурор по този въпрос и че никой служител на Белия дом не е упълномощен да говори с департамента по правосъдието по този въпрос“.

 

източник: Сега

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре