Сега четете
Ирина Бокова се сбогува с ЮНЕСКО

Ирина Бокова се сбогува с ЮНЕСКО

zx860y484_2613583Една от най-влиятелните българки в света приключи мандата си като директор на ЮНЕСКО. Ирина Бокова беше първата жена, оглавила най-голямата организация в рамките на ООН и първият източноевропеец на този пост.

Следва разговор в последните ѝ часове в кабинета в Париж, малко преди началото на официалната програма по предаването на поста. Разговор, в който Бокова за първи път ще коментира и краха с двойната номинация на България за генерален секретар на ООН.

Ирина Бокова от сцената на световната организация в момент, в който света се тресе от конфликти. Тя е дипломат, който влияеше на световната политика, макар това рядко да стигаше до българската публика, за разлика от скандалите като двойната номинация за ООН.

Октомври 2011 г. Палестина е приета за пълноправен член на ЮНЕСКО с името „Държавата Палестина”. Израел яростно протестира, а Съединените щати спират вноската си в организацията и ЮНЕСКО се прощава с 220 млн. долара. Бокова се сблъсква с най-голямата си криза.

Лятото на 2014 г. Правителството в София издига кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Съмнения, че София се колебае се появяват още през януари 2016 г. Привидно неочаквано, в последния момент на сцената излиза Кристалина Георгиева. Така България излиза с две кандидатури за генерален-секретар, които логично се провалят. Бокова досега не е коментирала този въпрос, а Георгиева подава оставка като еврокомисар.

Септември 2017 г. Разследване на 17 медии и организации доказва, че от 2012 г. до 2014 г. представители на азербайджанския елит са превели 2,9 млрд. долара към европейски политици с цел добър имидж на страната по света.

Името на Ирина Бокова попада в списъка заради съпруга ѝ Калин Митрев, на когото са преведени 425 хил. евро на осем транша като консултант. Настоящият представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие потвърди хонорарите и отрича те да са свързани с дейността на съпругата му.

През 2010 г. Бокова награждава съпругата на Илхам Алиев Мехрибан с медала „Моцарт”. Междувременно първата дама на Азербайджан пристигна за откриването на крепостта Трапезица, за която Баку дари 3 млн. лв. и беше посрещната от премиера Борисов.

Вижте какво каза Ирина Бокова за казуса с двете български номинации за ООН пред пратеника на bTV Светослав Иванов:

– Какво всъщност се случи през лятото на 2016 г.  и как България се озова с две кандидатури за генерален секретар на ООН? Вие дадохте ли си отговор?

– Не изцяло. Това съм го оставали зад себе си. Изцяло бях съсредоточена върху това да направя една достойна кампания. Макар че аз не съм правила кой знае каква кампания, тъй като поста ми тук (В ЮНЕСКО) беше много видим. Аз съжалявам разбира се за това, което се случи, тъй като в крайна сметка и авторитета на България пострада. Най-важното за мен след това беше да получа един достоен резултат, който мисля, че получих… разбира се да не обидя държавата си.

– Чудя се защо не говорите за това. Имаше много неща, които се говориха срещу вас, изпращаха писма в ООН. И вие мълчахте.

Вижте и

– Не трябва да забравяме, че аз не бях просто кандидат, аз продължавах да бъда директор в най-голямата организация в рамките на ООН.

– Как се чувствахте през цялото това време?

Беше ми много болно, но в крайна сметка за мен беше по-важно да си довърша достойно мандата. Да продължа да правя това, което смятам, че трябва да се прави. Ако мога да продължа да правя нещо с уважение за страната си, което го направих с подписване на споразумение за Центъра за нематериално наследство, за разширяване на мрежата от градове.

– Ви попитахте ли ги, обадихте ли се в София да ги попита защо го правят?

– Опитах се да попитам, но видях, че трудно се намира отговор на този въпрос и затова реших да не продължавам в тази посока. Приех фактите такива, каквито са. Аз останах в кампанията, разбира се, защото смятах, че е достойно за мен като личност… и приключих с този въпрос. Това е зад гърба ми. Сега съм много доволна, че приключвам на висока нота втория мандат като генерален директор на ЮТЕСКО и смятам, че с това все пак съм направила нещо добро за страната.

Цялото интервю можете да чуете на сайта на bTV.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре