biblioteka v PzЮлия Цинзова: По случай Деня на народните будители Столична библиотека обявява ноември за месец без глоби.

По случай Деня на народните будители Столична библиотека обявява ноември за месец без глоби. Това каза директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Деня на народните будители. Тя обясни, че библиотеката ще отбележи 1 ноември с редица изложби. „На 1-ви ноември – Ден на народните будители Столична библиотека ще представи на своите посетители и гостите на София изложба на рисунки „Моите будители“ в Детския център на Столична библиотека . Тя е предвидена за 14.00 ч. На откриването ще бъдат обявени и наградени победителите в конкурса за рисунка „Моите будители“, в който са участвали над 110 деца от 5 до 14 години от цялата страна.

Подготвили сме и изложба „Будителите днес“ в мраморно фоайе на библиотеката. Тя е организирана от Столична библиотека и Ученическия парламент на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“ и е част от проекта „Училищния вестник – гласът на младите“ , каза Цинзова. По думите й библиотеката създава фонд „Училищни вестници”, който ще бъде и част от дигиталната платформа „Сердика”. „В изложбата са включени училищни вестници от архива на Столична библиотека до 1944 г., книга ръчно изработена от ученици от 2 СУ „Акад. Ем. Станев” в София, над 50 оригинали и копия на училищни вестници от София и други градове в България, електронни издания.

Освен тази изложба ще покажем и друга – „Велики българи в графиките на Петър Чуховски“. В нея са представени оригиналните графики на „Константин Философ“, „Черноризец Храбър“, „Поп Богомил“, „Иван Рилски“, „Патриарх Евтимий“, „Паисий Хилендарски“ и други. Графиките са част от дарението от 260 творби, направено от съпругата на известния български художник проф. Петър Чуховски. Предвидили сме и документалната изложба „Йордан Йовков в снимки и документи от държавните архиви”, поясни Цинзова. Тя обясни, че изложбата представя уникални архивни материали от ДА „Архиви“ и Регионален исторически музей – Добрич – за живота и творчеството на Йордан Йовков. По думите й в нея са включени и част от колекциите с редки и ценни издания на Столична библиотека – първи издания на Йордан Йовков, събраните му съчинения, издадени от издателство „Хемус“ – 1938-1946 г.