bntФилмът на Надя Обретенова и Николай Тодоров «Кой е срещу теб в мрежата?“ и документалната продукция на БНТ – Благоевград «1014 Последната година на Самуил“ са сред номинациите в категория «документално кино“ на тазгодишните награди в памет на Виктория Герин. Репортерът на «По света и у нас“ Тихомир Игнатов е сред предложените за награда за журналистическия си материал «Сянката на наркотиците“.

Конкурсът за журналисти «Сърце и слово срещу наркотиците“ се провежда за десета поредна година. Той е създаден от Община Благоевград с подкрепата на посолството на Ирландия по идея на Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград.

Наградите се връчват в памет на ирландската журналистка Вероника Герин. Тази година се навършват 21 години от трагичната гибел Вероника, която е убита по поръчка на наркодилър – Джон Гилигън, на Международния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици – 26 юни 1996 г. С журналистическия конкурс в нейна памет, община Благоевград подкрепя усилията на журналистите да защитават обществените интереси и авторитета на професията си, да съдействат за ограничаване разпространението и употребата на наркотици, корупцията, влиянието на организираната престъпност, престъпленията срещу деца чрез интернет, както и да подпомагаме намаляването на криминалните прояви, особено сред малолетните и непълнолетните.

«Кой е срещу теб в мрежата?“ е филм на журналистката Надя Обретенова и оператора Николай Тодоров, който насочва вниманието към неетичното ползване на интернет и социалните мрежи, рисковете, с които се сблъскват децата в мрежата. Зрителите на БНТ1 имаха възможност да го гледат в началото на този месец в рубриката «В кадър“. Организаторите на конкурса отбелязват значимия принос на филмите, които се излъчват в поредицата, в борбата с разпространението на наркотици и опасни за младите хора зависимости и явления.Сред тазгодишните финалисти в категорията «документално кино“ е и филмът на Валери Яков и Красимир Кушев «1014 Последната година на Самуил“, който възкресява спомена за великия български владетел и неговата трагична съдба.
Третата лента, достигнала до финала на конкурса в памет на Виктория Герин, е създаден от ученици от СУ «П. К. Яворов“ гр. Чирпан, с ръководител педагогическия съветник Валентина Костадинова. Авторите на филма «Яворови разкази от вчера и днес“ са доброволци към Българския младежки червен кръст.

В категория «електронни медии“ журито откроява репортажа на Тихомир Игнатов «Сянката на наркотиците“, излъчен в информационната емисия «По света и у нас“.

Церемонията по награждаването на отличените продукции в конкурса за журналисти «Сърце и слово срещу наркотиците“ ще се състои на 2 ноември 2017 г. (четвъртък) от 11:00 часа в зала «22 септември“ в Община Благоевград. Наградите ще бъдат връчени от Н. Пр. Майкъл Форбс – посланик на Ирландия и от кмета на община Благоевград Атанас Камбитов.