Недопустимо е да се уязвява честта на хората с пагони. Призовавам за отговорно отношение към проблемите на националната сигурност. Политическият патос не може да замести управленските решения. Това написа в социалната мрежа президентът Румен Радев.
Коментарът на държавния глава е по повод създалото се напрежение около пилотите в авиобаза “Граф Игнатиево”, които отказаха да изпълняват учебни полети, а само тези, които са в рамките на задълженията ни по така наречената мисия по „Еър Полисинг” – охрана на границите на НАТО.
Според Радев недоволството на хората с пагони е обяснимо, а политическите реакции на проблема са неадекватни.
“Достойни българи са обвинявани в алчност, бунт и престъпно поведение. Много от тях рискуват живота си в изпълнение на служебния си дълг”, отбелязва президентът.
Ето и пълния текст на коментара му:
Напрежението в сектор „Сигурност“ е тревожно. Кадровата криза в Българската армия се изостря. Полицаите и пожарникарите стачкуват, военните пилоти прекратиха плановите полети. Недоволството на хората с пагони е обяснимо – за него има социални, технически и психологически причини.
Политическите реакции на проблема са неадекватни.
Достойни българи са обвинявани в алчност, бунт и престъпно поведение.
Много от тях рискуват живота си в изпълнение на служебния си дълг. Да искат от тези доблестни мъже поведение на камикадзе, могат да си позволят само политици с безукорен морал на самураи. Недопустимо е да се уязвява честта на хората с пагони.

Призовавам за отговорно отношение към проблемите на националната сигурност. Политическият патос не може да замести управленските решения, пише президентът на България Румен Радев.