Велико Търново бележи най-висок туристически ръст в България

Увеличението надхвърля 31%, сочат данните на асоциацията на туроператорите.1

Велико Търново бележи най-висок туристически ръст в България през активния сезон. Увеличението на посетителите в Старата столица е с повече от 31%. Изследването е направено от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Данните бяха изнесени по време на Петата работна среща между бизнеса и местната власт, която се провежда в Ловеч и събира представители на близо 20 общини и редица компании. Старопрестолният град е представен от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“.

Проучването на АББТА сочи, че в периода април – август 2017 г. увеличението на посетители с интерес към културния туризъм значително изпреварва ръста в морските курорти. На национално ниво тенденцията е най-силно изразена във Велико Търново /над 31% увеличение/. На второ и трето място се нареждат София и Пловдив с туристически ръст от 21,4% и 19,2%.

Вижте и

Туристическият ръст в старопрестолния град се потвърждава и от данните на ОТА „Царевград Търнов“ за интереса към музейните обекти. Над 12% е ръстът на посетителите им в активния сезон спрямо същия период на 2016 г. Изследването на АББТА обхваща както туристите, влезли в музейните обекти, така и останалите гости на Велико Търново.

Цифрите потвърждават ефективността на цялостната концепцията в управленската програма на кмета Даниел Панов и екипа му, касаеща сферите на културата и туризма, както и успешната дейност на ОТА „Царевград Търнов“. Новите туристически атракции, добрата грижа за паметниците на културата, богатият календар с многообразие от фестивали, концерти, изложби, пленери са основните фактори за цялостния ръст, за увеличаването на престоя на гостите на Велико Търново и за превръщането на града в целогодишна туристическа дестинация.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре