garelov onairИма ли свобода на словото няма как и правителството да не е демократично!

След 10-и ноември, когато първият демократично избран президент Желю Желев замина за сесията на ООН в САЩ и в своята първа реч започна с думите: “България вече не комунистическа страна, защото има свободни медии”. Би ли се наел някой български държавник да се изправи сега в ООН и да каже същите думи? Очевидно не.

Така Иван Гарелов отговори пред Bulgaria ON AIR на въпроса кой заглушава журналистите и свободни ли са българските медии. Според журналиста има много голямо отстъпление от позициите на българската журналистика и от някои принципи на демокрацията. Той подчерта, че въпросът за свободата на медиите е много важен – всички знаят, че там има проблем, но същевременно всички го заобикалят.

“У нас политическата класа отдавна осъзна значението на медиите – чрез тях се добират до власт, но има и едно преяждане с властта над медиите”, каза още Гарелов в “България сутрин”. Той е на мнение, че натискът над медиите в момента е огромен и той се осъществява чрез всякакви възможни средства. “За съжаление почти не се виждат вече журналисти, които да отстояват това, което смятат, принципите на демократичната журналистика и да накарат властите да се съобразяват с тях”, отсече журналистът.

“Цялата политическа система заедно с всичко, което я обслужва, е насочена към това да диктува положението”, категоричен е той. Според Гарелов телевизиите се прочистват от хора, които в една или друга степен са “непослушни”. Очаквайте видео с целия разговор! Независими ли са медиите у нас?