Сега четете
Търновският театър тръгва на турне с „Криворазбраната цивилизация”

Търновският театър тръгва на турне с „Криворазбраната цивилизация”

Национално турне с най-новото заглавие в своя афиш – мюзикъла „Криворазбраната цивилизация“, започва Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Спектакълът по музика на Дечко Таралежков и текст на Добри Войников се играе за първи път в България. До края на октомври търновските артисти ще гостуват в шест български града, а сред тях са Попово, Кнежа, Враца, Мездра, Берковица и Хасково.

Преди да тръгне на турне, постановката ще бъде представена на търновска сцена. Представлението е на 20 октомври от 18,15 часа в голяма зала, а на него са поканени ученици от различни училища в старата столица.

След обичания телевизионен вариант на „Криворазбраната цивилизация”, подготвен от режисьора Хачо Бояджиев през 70-те години на миналия век, търновският театър за първи път у нас поставя това заглавие в музикален вариант. Над сценария и режисурата работи Борис Дюлгеров, художник е Лидия Къркеланова, диригент – постановчик – Игор Богданов, а диригент – Васил Вълчев. Хореографията е дело на Катя Богданова, а хормайстор е Яница Брънзелова.

Либретото на постановката е по оригиналния текст на Добри Войников, в което умело е вплетена музиката на Дечко Таралежков. Режисьорът Борис Дюлгеров похвали оригиналното хрумване на МДТ да спре своето внимание върху творбата на възрожденеца в създаването на мюзикъл. „Творбата на Добри Войников е значим художествен факт, който осмива с художествен вкус и родолюбиво чувство зрънцата на криворазбраната цивилизация. С това заглавие се стремим дебело да подчертаем темата за висотата на българския народностен дух. Ние не бива да подценяваме висотата на нашата култура, на българската цивилизация“, посочи режисьорът.

Вижте и

Мюзикълът „Криворазбраната цивилизация“ е съвместна продукция на музикалния и драматичния отдел, а в него участват оркестърът, хорът и балетът на МДТ. Ролята на Хаджи Коста изпълнява Виктор Терзийски, а като Злата на сцената излизат Миряна Калушкова и Валерия Пейчева. В образа на Анка се превъплъщава Полина Петкова, а Милен Иванов е Маргариди.IMG_3106IMG_3112

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре