Сега четете
Взривената журналистка в Малта: Където погледнете, има мошеници

Взривената журналистка в Малта: Където погледнете, има мошеници

dafneСмъртта на Галиция предизвика широк отзвук не само в Малта, а и на Стария континент като цяло. Причината – нейната репутация на разследващ журналист, който не се колебае да публикува нелицеприятни истини за всеки. Кой уби журналистката? Засега отговор няма, но има много обещания, включително от премиера на Малта Джоузеф Мускат, който е обект на доста материали от страна на Галиция, включително за офшорната сметка на жена му в аферата „Панамските досиета“. Дотук се знае, че Галиция е подала жалба в полицията преди две седмици заради отправени към нея заплахи, но не и нещо повече. В последната публикация на журналистката в нейния блог , тя отправя критики към шефа на кабинета на малтийския премиер Джоузеф Мускат – Кейт Шембри.

„Кейт Шембри твърди пред съда, че не е корумпиран, въпреки че се е опитал да създаде тайна компания в Панама, заедно с любимия министър Конрад Мици само дни, след като Лапет спечели парламентарните избори през 2013 г., приютявайки го в Нова Зеландия, след което да лобиват по света за съмнителната банка, която ще ги вземе като клиенти“, коментира Дафне. Тя има предвид информация от „Панамските досиета“, от която преди време стана ясно, че министърът на енергетиката Конрад Мици и шефът на кабинета на малтийския премиер Кейт Шембри имат тайни сметки в Панама. Въпреки това и двамата запазиха постовете си. Журналистката коментира и изказванията на Шембри, че неговата заплата като шеф на кабинета е просто нищо за него, защото е запазил своите компании и акциите си и именно от тях основно печели парите си.

Но начинът, по който използва влиянието на правителството, за да се възползва от него частният му бизнес в Малта, е изцяло отделен въпрос. Това е корупционна практика, търговия с влияние и не е аргумент в защитата му, коментира Галиция. „Той също така заяви, че не е успял да отговори на корупционните обвинения през последните две години заради здравословното си състояние… Навсякъде, където погледнете сега, има мошеници. Ситуацията е отчайваща“, завършва последния си пост в блога си Галиция. Това далеч не е единствената публикация на журналистката, в която критикува властта в Малта.

Вижте и

Тя беше известна с критични материали към управляващите в Малта, които публикуваше в блога си. Последните разследвания на Галиция са съсредоточени именно във връзки между премиера Мускат и двама от най-близките му сътрудници с офшорни компании, продажби на малтийски паспорти и плащания от правителството на Азербайджан. Припомняме, че в Азербайджанската афера бяха намесени доскоршният генерален диркетор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и съпругът ѝ Калин Митрев. В началото на септември прокуратурата обяви , че прави проверка за пране на пари от страна на Митрев, но досега не е известно какво е открило държавното обвинение.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре