O_PamukТурският писател и нобелов лауреат заяви, че от политически съображения за него вече е невъзможно да живее в родния си Истанбул, съобщи турската СиЕнЕн-Тюрк, визирайки интервюто му за италианския в. “Стампа.

Именно поради това Орхан Памук предпочита да отива в Истанбул „тихичко, за да не привлича излишно внимание, каквото и да означава това”.

“Унищожиха любимия ми Истанбул”, казва писателят в литературна притурка на вестника, предаде БТА.

Памук говори за настъпилите в града негативни промени през последните 15 години и споделя: “Вече е погрешно от политически аспект дори да изпитваш носталгия”.

Според него Истанбул се е превърнал в по-богат, но по-малко свободен град.

Памук, който отдавна живее в Ню Йорк и преподава в Колумбийския университет, споделя също, че за него Западът вече не е някаква загадка.

“Но моят дом винаги си остава Истанбул. Политически обаче вече не мога да живея там”, добавя той.

“Превърнах се в политически писател”, заяви още писателят, добавяйки, че е започнал да завижда на западните автори. Той обясни, че на тях обикновено не им се налага да обсъждат при интервюта политическата обстановка в страните си, а говорят за съдържанието на своите книги.

“Бъдещето на Турция е Западът”, категоричен е Памук, който казва, че е израснал с тази увереност.
“Получих западно, либерално, светско образование. Днес в Истанбул няма свобода на словото и това ме разгневява, натъжава и побърква”, добави той.