Facebook-Spy-updatec_comFacebook и Instagram ни подслушват През последните месеци социалната мрежа непрекъснато е подозирана в това, че подслушва потребителите си. Разказват се случаи, в които хората обсъждат един с друг дадена тема или търговска компания, а след това виждат съответната реклама във Facebook или Instagram Разработчикът Дамиен Ленуел описва какво се е случило с него. Той отишъл на планински поход и по пътя започнал разговор със своя братовчедка ма микропроектор, който той искал да купи. До този момент Ленуел не е търсил в Google или на друго място в мрежата информация за продукта, нито пък е обсъждал темата с друг.

По време на разговора с братовчедка му телефонът му е бил в раницата. На следващата сутрин той вижда в Instagram реклама на същите проектори. Ленуел признава, че това би могло да бъде обикновено съвпадение и че приложението не бил трябвало да използва микрофона на телефона му незабелязано. След като споделя историята си обаче той получава множество съобщения от хора, на които се е случило същото. От Instagram заявиха, че не използват микрофона на устройствата за такива цели. През март 2017 година във Forbes излезе материал на аналитичната компания Forrester, която експериментирала с Facebook.

В случая тя изучавала дали се променя обемът на предаваните данни, ако се забрани приложението – достъп до микрофона. Обемът на данни не се променил, въпросът остава неизяснен. От Facebook отговарят на тези подозрения през юни 2016 г. , когато от компанията излизат със становището, че „не използва микрофона на телефона за организирането на рекламите или промяната на това, което виждате в информационната лента.“ От социалната мрежа уверяват, че използват микрофона само, когато „потребителят активно използва конкретна функция, изискваща работа с аудио“, например, когато снима видео. Facebook следи, с кого се срещаме и ни предлага да добавим тези хора в приятелската ни листа Някои потребители забелязват, че скоро след лична среща с даден човек Facebook ни предлага да го добавим в приятелската ни листа.

Това се случва дори, когато с въпросния човек нямате общи приятели. В частност, това се случва със журналисти, на които Facebook предлага да се сприятелят с анонимните им източници. Във връзка с това съществува теория, че Facebook следи местоположението на потребителите си, а след това използва тези данни, за да направи предложения за приятелство. През юни 2016 г. В изданието Fusion излезе статия, основана на твърденията на представители на Facebook, че информацията за местоположението се използва като един от факторите за определянето на възможните приятели.

След публикацията социалната мрежа излезе с опровержение: геолокацията се използвала тестово в кратък промеждутък от време и компанията вече не прави така. Facebook знае само това, което сте посочили в профила си Понякога ни се струва, че параноята във връзка със социалните мрежи има болезнен и малко, свързан с реалността, характер. Та нали хората сами въвеждат личните си данни в профила и ако искат да скрият нещо може просто да не посочват тази информация. Или не? През 2016 г. в The Telegraph излиза статия за това как Facebook използва телефонните номера на потребителите.

Понякога мрежата предлага на хората да свържат номера с акаунта, при това не се налага номерът да бъде въвеждан, а просто да се потвърди, след като вече е изписан на екрана. От Facebook обясняват, че източник на предложения номер може да бъдат: – Мобилният ви телефон или таблет -Мобилният оператор – Списъкът с контакти на други Facebook потребителите – Номер, който се въвели по-рано, но не сте потвърдили. Журналистката от The Telegraph обаче установила, че макар да не е потвърдила номера, неин колега е успял да я открие във Facebook по предложения номер. Колкото по-често пишете, толкова по-зле Някои SMM-мениджъри смятат, че ако поствате прекалено често на стената си Facebook показва по-рядко съдържанието на потребителите. Самата компания съветват да се пише „Редовно“, макар че в повечето изследвания да се казва, че е най-добре да се пускат по 1-2 поста на ден.

Източник: meduza.io