Сега четете
Нови жертви на Фейсбук измамника от Кочериново! 

Нови жертви на Фейсбук измамника от Кочериново! 


Феномен ли е Александър-Спас или продукт на социалните мрежи

Хората се доверяват на измамници в социалните мрежи, защото не различават общуването офлайн и онлайн. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” психологът доц. Маргарита Бакрачева във връзка със случая „Александър Николов” и големия брой „ужилени” от измамника.

Личната предразположеност, настроението, в което ни заварват и факта, че използваме комуникацията по навик според нея са факторите, които определят дали ще приемем „на доверие” приятелството и предложенията на човек, когото не познаваме.

По думите й когато общуваме виртуално сме склонни сами да довършваме образите и така неяснотите не правят впечатление.

„Обикновено фалшивите профили са лесно разпознаваеми по липсата на много лични снимки и преживявания. Тук са положени усилия за поддържане на профил, който не съдържа много лична информация, но е достатъчно активен, за да изглежда, че зад него стои реален човек”, посочи психологът.

Според нея Спас Василев (както по всяка вероятност се казва мъжът зад влиятелния профил от „Туитър” и „Фейсбук”) е успял адекватно да прецени на какво реагират потребителите – на негативната информация, „много по-трудно е да убедиш хората по някакъв позитивен начин”.

Вижте и

Доц. Бакрачева коментира, че вероятно „Спас” е вложил нещо от себе си в „Александър”: „За да бъдеш убедителен, трябва да вярваш на себе си, дори и да е най-голямата лъжа. В този профил със сигурност има и нещо лично”.

Тя има 34 общи приятели с Александър Николов.

bTV, „Тази сутрин“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре